Ichthyostega

Uramfibium humpet på land

Uramfibiet Ichthyostega anses for å være det første virveldyret som erstattet svømming med gange. Men sannsynligvis humpet den.

15. november 2012

Vi må sannsynligvis endre vår oppfatning av en av evolusjonens viktigste begivenheter – da livet gikk i land for cirka 400 millioner år siden i perioden devon. Uramfibiet Ichthyostega har lenge vært ansett som heteste kandidat til å være det virveldyret som først byttet ut svømming med skritt på land. Men nå har forskerne studert dyret på nytt – med et overraskende resultat.

Forskergruppen ble ledet av dr. Stephanie Pierce ved Royal Veterinary College i Hatfield, Storbritannia. De 3D-skannet først en rekke forsteinede eksemplarer av Ichthyostega og brukte dataene til å konstruere en nøyaktig digital kopi av uramfibiet. Ved hjelp av animasjonsprogrammer kunne de deretter bevege dyrets lemmer og måle nøyaktig hvor langt hvert ledd kunne strekkes.

Uramfibiet beveget seg som sel

Ved å sammenligne med anatomien og bevegeligheten hos fem nålevende dyrearter – salamander, krokodille, nebbdyr, sel og oter – kunne forskerne slå fast at uramfibiet ikke var i stand til å gå på fire ben i likhet med salamanderen, noe forskerne til nå har trodd. Lemmene og ryggraden til Ichthyostega var rett og slett ikke i stand til å bevege seg i tilstrekkelig grad, og dyret har derfor snarere vrikket seg av sted slik selen gjør i dag.

De britiske forskerne understreker at uramfibiets bakben knapt rakk ned til bakken, og de mener derfor at det trolig utforsket landjorden slik slamkrypere gjør, som bruker forlemmene som to stive krykker.

Skjelettet var skapt til å svømme med

Ichthyostegas skjelett er en blanding av tilpasninger til et liv både i vann og på land.Uramfibiet kan ha oppholdt seg i uklare vannmasser og tatt små avstikkere opp på land.

Hoftene var skapt til svømmebevegelser og var ikke særlig brukbare på land. Forbena og skuldrene kunne støtte kroppen som krykker på landjorden. Bakbena drev dyret frem som en padleåre, men kunne ikke innta en stilling som gjorde det mulig for dyret å løfte seg fra bakken. Albuen var bøyelig, mens skulderen knapt var bevegelig.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: