Skjelett – Fra jeger til bonde

Ny livsstil ga lettere skjelett

Da våre forfedre forlot tilværelsen som omstreifende jegere og sankere og etablerte seg som bønder, ble benbygningen mindre robust.

13. april 2015

Lettere skjelett er nytt fenomen

Tettheten i skjelettet til moderne mennesker er betydelige lavere enn den var for både våre forfedre og vår nærmeste slektning, sjimpansen. Forskerne har trodd til nå at utviklingen av en lettere benbygning skjedde langsomt og gradvis opp gjennom menneskets utviklingshistorie.

Men nå viser ny forskning at menneskets lette benbygning er et relativt nytt fenomen som oppsto plutselig.

Makelighet ga skrøpelig skjelett

Mens tettheten i våre forfedres skjeletter hadde vært høy og ensartet i millioner av år, ble den for omkring 12 000 år siden, rundt avslutningen av den siste istiden, plutselig markant lavere. Benbygningen ble betydelig lettere og mer skjør.

Det er konklusjonen på en undersøkelse foretatt av en flernasjonal forskergruppe under ledelse av Brian Richmond ved George Washington University i USA.

Forskerne mener at endringen i skjeletttettheten skyldtes at mennesket gikk fra et fysisk aktivt levesett som omstreifende jegere og sankere til en mer makelig tilværelse som stedfaste jordbrukere.

CT-skanninger avslører skjelettutvikling

Ved hjelp av CT-skanninger studerte forskerne skjelettettheten i leddene hos nålevende mennesker, nære og fjerne forfedre samt sjimpansen.

Skanningene viste at tettheten er redusert med fra 25 til 50 prosent i forhold til neandertalere og tidlige Homo sapiens-individer.

Trass i ulikt skjelett: Jegere og bønder levde sammen

I motsetning av hva forskerne hittil har trodd, levde bønder gjennom mange tusen år fredelig side om side med jeger-samler folket i Europa. Les mer om menneskets utvikling i Europa i artikkelen under:

Lett skjelett

Moderne mennesker har et lettere skjelett enn våre forfedre og nær beslektede arter.

Klikk for større bilde.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: