Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jomfrufødsel hos fisk forbløffer forskere

En akvariefisk av arten stingsild har utviklet fostre mens eggene fortsatt var inne i magen. Den usedvanlige fødselen kan få stor betydning for forståelsen av evolusjonshistorien.

En liten fisk i et akvarium ved University of Nottingham i England har satt grått hår i hodet på universitetets biologer. Fisken, en stingsildhunn, ble gravid – det vil si at eggene utviklet seg til fostre mens de fortsatt var inne i kroppen hennes.

Det er stikk i strid med den vanlige måten fisker formerer seg på. Som hos nesten alle andre fisker legger hunnen eggene, og hannen befrukter dem ved å sprøyte sæden sin ut over dem.

Forskere har fundet æg med levende fostre i maven på en ­hundestejle. 56 af dem udviklede sig og blev til voksne fisk.

© Dr. Laura Dean

Forskerne oppdaget fiskens usedvanlige tilstand i forbindelse med et annet forskningsprosjekt der de studerte fiskenes egg. Mens fostrene i eggene var sunne og levedyktige, var moren, som har fått navnet Maria, oppsvulmet og døden nær.

Forskerne avlivet henne og trakk deretter ut eggene med fostrene, og 56 av dem overlevde til de ble voksne.

Ungerne havde to forældre

Forskerne trodde først Maria hadde klonet seg selv, men DNA-undersøkelser viste at ungene hadde to foreldre, så eggene har blitt befruktet.

En forklaring kan være at Maria har svømt gjennom et sted der eggene til en fremmed hunn allerede hadde blitt befruktet, og at en del av hannens sæd har funnet veien inn i Marias eggledere.

Forskerne holder nå øye med om det samme kan skje for andre fisker. I så fall har det stor betydning for forståelsen av et sentralt punkt i evolusjonshistorien. Kanskje er det slik det har foregått når de første artene begynte å føde levende unger.

Les også:

Vitenskapshistorie

FRA ARKIVENE: Kampen om telefonen

18 minutter
Evolution
Evolusjon

Evolusjonen går baklengs

15 minutter
Evolusjon

Fisk med ben inntok landjorden

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul