Walking in snow

Istiden ga oss større hjerner

Et kjøligere klima ga menneskets hjerne gunstige vekstvilkår

7. desember 2009

Fortidsmenneskets hjerne beygynte plutselig å vokse da klimaet ble kaldere, og dermed utviklet våre forfedre seg til den intelligensmessig overlegne arten Homo sapiens – det tenkende mennesket.

For 2,5 millioner år siden var betingelsene optimale, og det resulterte i ekstra store hjerner hos våre forfedre, hevder forskerne ved Howard University i Washington D.C., USA og Max Planck Institut für Biogeochemie i Jena i Tyskland. Før det var det et par grader varmere på Jorden enn det er i dag, og det gjorde det umulig for en stor hjerne å takle varmen.

En hjerne kunne derfor ikke bli større enn 600 kubikkcentimeter uten at den ble overopphetet, mener forskerne. Beregningene de har foretatt, viser imidlertid at et temperaturfall på bare 1,5 grader ville gjort det mulig for datidens primitive Homo habilis-hjerne å tåle mer varme og dermed bli i stand til å utvikle hjernevolumet til omkring 1000 kubikkcentimeter som forskerne har påvist på den senere og mer utviklede Homo erectus.

Men det kaldere klimaet må ikke betraktes som årsaken til at menneskehjernen begynte å vokse. De grunnleggende årsakene er fortsatt å finne i evolusjonen der store hjerner var en fordel i den daglige kampen for å overleve. Det kalde klimaet kan ses som omstendig-heten som muliggjorde hjernens utvikling.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: