I Darwins fotspor: 5 unike dyrearter du må oppleve

Kjempeskilpadder, dansende fugler og lekne sjøløver. Selv om det snart er 200 år siden Galápagos-øyenes enestående dyreliv inspirerte Darwin til sitt banebrytende verk, er øygruppen fremdeles vert for noen av de mest unike vesener dyrene på planeten.

Galapagos top

Året er 1835 og midt ute i det dypblå Stillehavet seiler et lettere ramponert britisk seilskip med kurs mot en delvis ubebodd vulkanøygruppe spredt over mange tusen kvadratkilometers skvulpende saltvann.

I en av de trange lugarene på skipet ligger en ung britisk naturhistoriker i et virvar av saltvannsskylte notisbøker og kjemper en ulike kamp mot kvalmerefleksene på grann av en ny omgang sjøsyke i tillegg til en stikkende hjemlengsel.

Det den unge briten ikke vet, er at den fantastiske øygruppen som seilskipet om en liten stund ankrer opp ved, kommer til å endre tilværelsen hans fullstendig og ikke minst forskyve datidens dominerende verdensbilde totalt.

Hjemsted for unikt dyreliv

Foto: Shutterstock

Den unge mannens navn er Charles Darwin og øygruppen Galápagos.

Og selv om det snart er 200 år siden unge Darwin krøp ut fra lugaren sin halvt i svime og oppdaget det enestående dyrelivet som ble en del av ingrediensene til det banebrytende livsverket ’On the Origin of Species’, står Galápagos fremdeles tilbake som vert for noe av det vakreste og mest uberørte dyre- og planteliv på planeten vår.

Vi tar deg med på oppdagerferd blant noen av de mange spektakulære skapningene som du kan oopleve i den enestående og mangfoldige faunaen på øygruppen.

1. Havleguanen

I videoen kan du se hvordan havleguanen svømmer rundt under havflaten.

Det er vanskelig å si Galápagos uten også å nevne havleguanen.

Galápagos-øyene er nemlig berømt for sine karakteristiske havreptiler, som ikke bare er unike for øygruppen, men også er de eneste leguanene i verden som svømmer rundt under havflaten.

Opprinnelig hadde leguanen ikke forbindelse til havdypet, men den kan ha kommet til øygruppen med drivtømmer og siden tilpasset seg de nye omgivelsene.

Havleguanen har blant annet utviklet en spesiell evne til å senke hjerteslagsfrekvensen til rundt halvparten for å innordne seg temperaturen i havet og til å skille ut saltvannet fra kroppen gjennom spesielle kjertler.

2. Galápagos-sjøløver

Unnskyld, kan jeg sitte her? Sjøløvene på Galápagos kan være veldig nysgjerrige og kontaktsøkende.

Når du ligger og slikker sol på en av Galápagos-øyenes mange kritthvite sandstrender, må du ikke bli overrasket hvis en leken koloni av larmende sjøløver stikker innom.

Sjøløver har nemlig alltid vært en synlig del av øyenes vakre kyststrekninger, stier og bergformationer, og for mange turister står møtet med de nysgjerrige pattedyrene igjen som en av turens helt store opplevelser.

3. Galápagos-skilpadder

I videoen kan du komme nært innpå de såkalte kjempeskilpaddene.

Galápagos er skilpaddenes hjemmebane, noe som allerede kommer til uttrykk i navnet, som stammer fra det spanske Galapago og betyr sadel, som henviser til likheten mellom de store Galápagos-landskilpadder og en spansk sadel.

De første Galápagos-øyene ble dannet ved vulkansk aktivitet for rundt fem millioner år siden, og man mener at noen av de første skapningene som befolket øyene, var landskilpadder, som høyst sannsynligt kom drivende til øyene med havstrømmene fra Sør-Amerika.

I dag lever mellom 15–17 000 skilpadder på Galápagos-øyene fordelt på 11 underarter. Blant annet de berømte kjempeskilpaddene, som kan komme opp i en kroppsvekt på oppimot 270 kilo og en levetid på 120 år.

4. Galápagos-hauken

Foto: Shutterstock.

Den store Galápagos-hauken, som bare finnes på Galápagos-øyene er som art over 300 000 år gammel og kjent for å være det eneste opprinnelige rovdyret som fremdeles bor på øyene.

Med et vingepsenn på oppimot halvannen meter svever hauken med majestetisk opphøydhet over øyenes forskjelligartede landskap på en uredd jakt etter blant annet finker, mus og firfisler.

5. Blåfotsuler

I videoen kan du se blåfotsulenes velkoreograferte slowdans.

Det morsomme navnet forteller nesten alt.

Dette finurlige dyret med de karakteristiske blå føttene er en av de mange opplevelsene man ikke må gå glipp av som gjest på Galápagos-øyene.

Fargen på føttene er resultatet av sulenes diett, som består av fersk fisk, og kan oppleves i all sin prakt når hannene forsøker å sjarmere hunnene med en velkoreografert paringsdans.

Blåfotsulene er ikke endemiske for Galápagos, men rundt halvparten av verdens bestanddel finnes her.