Nobumichi Tamura

Forskerne skyver på livets milepæler

DNA og eldgamle fossiler flytter nå rundt på hvor og når livets største milepæler fant sted.

3,4 mrd. år siden: Tidlige bakterier sørget for oksygen

© Shutterstock

Fram til 2018 trodde forskerne at fotosyntese utviklet seg for 2,7 milliarder år siden. Nå viser genetiske analyser at det skjedde for 3,4 milliarder år siden. I den først tiden ble oksygenet fra fotosyntesen bundet i mineraler, ikke sluppet ut til atmosfæren.

Forskere finner «missing link»

© R.B. Pedersen/Centre for Geobiology/ University of Bergen, Norway

Eukaryoter – celler med en kjerne – omfatter blant annet oss selv, men opprinnelsen er en gåte. I 2015 fant forskere en gruppe såkalte arkebakterier på havets bunn, som kan ha gitt opphav til eukaryotene for omkring 1,9 milliarder år siden.

Sex setter turbofart på utviklingen

DNA flyter gjennom broer fra en bakterie til en annen.

© SPL

Bakterier kan dele gener via spesielle broer – en evne som oppsto tidlig i livets historie og hjelper arter med å tilpasse seg raskt. Men fossiler peker på at virkelig sex, der kjønnsceller smelter sammen, først oppsto for 1,2 milliarder år siden.

Svamper var klodens første dyr

© Zongjun Yin

Amerikanske forskere fant i 2018 kjemiske spor av et 660 millioner år gammelt dyr – en svamp, som er 100 millioner år eldre enn tidligere kjente spor av dyr. Genetiske analyser peker imidlertid på at dyr oppsto for omkring 800 millioner år siden.

550 mill. år siden: Dyrene kommer opp på beina

Dette er de fotsporene som forskerne fant på den kinesiske havbunnen.

© Virginia Tech

De første dyrene med bein – forfedre til insekter og leddormer – oppsto i kambrium, for mellom 541 og 485 millioner år siden. Det trodde forskerne helt til de i 2018 fant tydelige fotspor på 550 millioner år gammel forsteinet havbunn fra Kina.

472 mill. år siden: Planter slår røtter på land

De første landplantene så ut som levermoser.

© Ed Reschke/Getty Images

Nye funn fra Sør-Amerika viser at en rekke plantearter hadde slått seg ned på land allerede for 472 millioner år siden. 20 millioner år senere gikk insektenes forfedre på land, og våre egne forfedre fulgte etter for om lag 400 millioner år siden.

450 mill. år siden: Virveldyr får suksess langs kysten

De tidlige virveldyrene utviklet seg like ved land.

© Nobumichi Tamura

I dag er korallrev hjem for et enormt mangfold av fisk, og det har fått noen forskere til å tro at det var eldgamle rev som sikret de tidlige virveldyrenes suksess. Men ny forskning avslører at suksessen begynte mye nærmere stranda.