Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tiktaalik
Fortiden - Evolusjon

Fisk med ben inntok landjorden

Den forhistoriske rovfisken Tiktaalik hadde primitive for- og bakben og kunne bevege seg på land på alle fire, viser nye funn. Oppdagelsen utfordrer den generelle oppfatningen om utviklingen fra finner til ben.

Nye undersøkelser og funn av den forhistoriske rovfisken Tiktaalik viser at dyret hadde både velutviklede forfinner og et kraftig bekkenparti med sterke, fleksible bukfinner.

Den krokodillelignende fisken var tilpasset et liv på grunt vann og var trolig i stand til å foreta små utflukter opp på bredden.

Fisk med fire ben

Imidlertid har forskerne trodd til nå at de første fiskene som gikk i land, bare brukte forfinnene til å padle seg rundt med fordi bukfinnene var små og svake. Men nå viser det seg at fisk utviklet bakben og forben samtidig i det grunne vannet.

Les artikkelen: Fisk med ben inntok landjorden

Vil du lese mer om fiskens landgang for over 375 millioner år siden? Og få vite mer om hva paleontologene har funnet ut om andre fortidsdyr som trolig var de første som la under seg landjorden?

Les hele artikkelen fra Illustrert Vitenskap nr. 10/2014.

Les også:

Jumping fish
Evolusjon

Livets utvikling: De første fiskene spratt opp på land

0 minutter
Evolusjon

Menneskets historie skrives om: Vi kan ha fått ny stamfar

6 minutter
Evolusjon

Forskere skaper det første portrettet av denisovaene

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul