Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vulkanutbrudd fylte for 234-232 millioner år siden atmosfæren med CO, svovle og aske – til fordel for dinosaurene.

© Shutterstock
Fortiden - Dinosaur

Vulkaner banet vei for dinosaurene

Voldsomme vulkanutbrudd og sur nedbør startet dinosaurenes storhetstid for 232 millioner år siden.

Et meteornedslag ble slutten på dinosaurene – det er etter hvert velkjent. Men storhetstiden til dinosaurene var også dramatisk, ifølge en ny studie fra italienske og engelske forskere.

De har samlet inn spor og fossiler fra et område i fjellkjeden Dolomittene i Nord-Italia for å avdekke når artsrikdommen hos fortidskjempene for alvor skjøt fart.

Voldsomme klimaendringer rammet jorden

Studiene viser at dinosaurenes dominans eksploderte for 232 millioner år siden i den geologiske perioden trias.

I perioden mellom 251 og 200 millioner år siden var klimaet varmt og tørt bare avbrutt av korte perioder med fuktig klima.

I tiden før dinosaurenes gjennombrudd ble verden rammet av en rekke voldsomme klimaskifter med fire veldig fuktige perioder etter hverandre.

Periodene kan avleses i de lagene av avleiringer som forskerne undersøkte i Dolomittene. Lagene består mest som kalksand, mens jordlagene fra de tørre periodene er dominert av mergelkalkstein.

Da jordas klima skiftet, stilte det store krav til dyrenes evne til å tilpasse seg. Og fossilene avslører at dinosaurene klarte utfordringen bedre enn konkurrentene – kanskje fordi det fantes mange dinosaurarter som var klare til å overta flere ulike nisjer.

Like før dinosaurenes tidsalder var landjorda dominert av en stor variasjon av krypdyr – fra krokodillelignende arter og skilpadder til grupper som ikke har etterkommere i dag.

© Giphy

Krypdyrene hersket

Årsaken til de voldsomme klimaendringene var ifølge fors­kerne svært kraftig vulkansk aktivitet i det området som i dag er det vestlige Canada.

Vulkanutbruddene førte til et fuktig klima, global oppvarming og sur nedbør, og det skapte kaos i dyrelivet. Det ser ut til at den dyregruppen som senere utviklet seg til pattedyr, også høstet fordeler av klimaendringene.

Les også:

Dinosaur

Nytt funn avslører dinosaurenes siste minutter

22 minutter
Dinosaur

4 ting du ikke visste om dinosaurer

4 minutter
Dinosaurer
Dinosaur

Regnvær sikret dinosaurene makten

13 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul