Vulkanutbrudd fylte for 234-232 millioner år siden atmosfæren med CO, svovle og aske – til fordel for dinosaurene.

© Shutterstock

Vulkaner banet vei for dinosaurene

Voldsomme vulkanutbrudd og sur nedbør startet dinosaurenes storhetstid for 232 millioner år siden.

7. oktober 2018 av Rikke Jeppesen

Et meteornedslag ble slutten på dinosaurene – det er etter hvert velkjent. Men storhetstiden til dinosaurene var også dramatisk, ifølge en ny studie fra italienske og engelske forskere

De har samlet inn spor og fossiler fra et område i fjellkjeden Dolomittene i Nord-Italia for å avdekke når artsrikdommen hos fortidskjempene for alvor skjøt fart. 

Voldsomme klimaendringer rammet jorden

Studiene viser at dinosaurenes dominans eksploderte for 232 millioner år siden i den geologiske perioden trias. 

I perioden mellom 251 og 200 millioner år siden var klimaet varmt og tørt bare avbrutt av korte perioder med fuktig klima.

I tiden før dinosaurenes gjennombrudd ble verden rammet av en rekke voldsomme klimaskifter med fire veldig fuktige perioder etter hverandre. 

Periodene kan avleses i de lagene av avleiringer som forskerne undersøkte i Dolomittene. Lagene består mest som kalksand, mens jordlagene fra de tørre periodene er dominert av mergelkalkstein. 

Da jordas klima skiftet, stilte det store krav til dyrenes evne til å tilpasse seg. Og fossilene avslører at dinosaurene klarte utfordringen bedre enn konkurrentene – kanskje fordi det fantes mange dinosaurarter som var klare til å overta flere ulike nisjer. 

Like før dinosaurenes tidsalder var landjorda dominert av en stor variasjon av krypdyr – fra krokodillelignende arter og skilpadder til grupper som ikke har etterkommere i dag. 

© Giphy

Krypdyrene hersket

Årsaken til de voldsomme klimaendringene var ifølge fors­kerne svært kraftig vulkansk aktivitet i det området som i dag er det vestlige Canada.

Vulkanutbruddene førte til et fuktig klima, global oppvarming og sur nedbør, og det skapte kaos i dyrelivet. Det ser ut til at den dyregruppen som senere utviklet seg til pattedyr, også høstet fordeler av klimaendringene. 

Dinosaurene overlevde sur nedbør

Spor og fossiler avslører at dyrelivet endret seg dramatisk da jordas klima plutselig ble fuktigere. De store vinnerne ble dinosaurene, mens de primitive krypdyrene nesten døde ut. 

  • 234 mill. år siden: tørkeperiode. I tiden før de store klimasvingningene dominerte de primitive krypdyrene, avslører spor fra for eksempel rhynchosaurer. 
  • 232 mill. år siden: vulkaner skaper fuktig luft. I perioden med voldsomme klimasvingninger ble det mange flere dinosaurer, mens det ble færre av de primitive krypdyrene.
  • 230 mill. år siden: tørkeperiode. Fossiler og spor avslører at dinosaurene tålte klimasvingninger best. Store dinosaurer som for eksempel Plateosaurus vant fram.

 

Med et Illustrert Vitenskap for hånda er du rustet til å forstå naturen omkring deg – helt fra den minste blomst til de største og glupskeste rovdyr. Hvis du tegner abonnement akkurat nå, kvitterer vi med et tilbud som ruster deg til utendørsstrabasene. Du får

  • en stilig og vanntett ryggsekk fra Outpack
  • to utgaver av Illustrert Vitenskap
  • digital tilgang til de siste 12 utgavene av bladet

Og du får det hele til en gunstig pris: Kun 89 kroner.

BENYTT DEG AV TILBUDET HER

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: