Uflaks drepte dinosaurene
Yucatánhalvøya i Mexico var et av få steder på kloden der et asteroidenedslag kunne føre til dinosaurenes død, viser nye beregninger.

Brennende olje og gass fra undergrunnen sendte tonnevis av sot opp i atmosfæren da en asteroide dundret ned i Yucatánhalvøya i Mexico for 66 millioner år siden.
Soten fra det 180 kilometer brede krateret skapte enorme klimaendringer som ifølge forskere tok livet av dinosaurene.
Nå har vulkan- og klimaforskere fra Tohoku-universitetet i Japan funnet ut at dinosaurene var ekstremt uheldige – Yucatán var en av få brannfeller på jorda på den tiden.
Ut fra geologiske data, sannsynlighetsberegning og klimamodeller har forskerne simulert tilsvarende nedslag samtidig andre steder på kloden.
Bare 13 prosent av jordas overflate dekket over en like brannfarlig undergrunn som Yucatán.
Fra nedslagsstedet i Mexico steg sot og sulfatpartikler opp i stratosfæren – i 10 til 50 kilometers høyde. Herfra spredte de seg i løpet av få måneder med jetvindene rundt om hele kloden.
Solas stråler ble absorbert av sotpartiklene, og jorda ble avskåret fra varmen.
Den globale temperaturen falt mellom 8 og 11 grader, og tørken satte inn. Uten sol og vann døde plantene, og næringskjedene brøt sammen.
Hvis asteroiden hadde truffet nesten ethvert annet sted på kloden, ville katastrofen ikke ha vært så altødeleggende for fortidskjempene.
Asteroidenedslag antente massiv mengde karbon og kjølte ned jorda
Et kart viser at bare 13 prosent av jordas overflate – oransje og røde områder – inneholdt nok organisk materiale til å skape en masseutryddelse: