Uflaks drepte dinosaurene

Yucatánhalvøya i Mexico var et av få steder på kloden der et asteroidenedslag kunne føre til dinosaurenes død, viser nye beregninger.

31. januar 2018 av Antje Poulsen

Brennende olje og gass fra undergrunnen sendte tonnevis av sot opp i atmosfæren da en asteroide dundret ned i Yucatánhalvøya i Mexico for 66 millioner år siden. 

Soten fra det 180 kilometer brede krateret skapte enorme klimaendringer som ifølge forskere tok livet av dinosaurene. 

Nå har vulkan- og klimaforskere fra Tohoku-universitetet i Japan funnet ut at dinosaurene var ekstremt uheldige – Yucatán var en av få brannfeller på jorda på den tiden.

Ut fra geologiske data, sannsynlighetsberegning og klimamodeller har forskerne simulert tilsvarende nedslag samtidig andre steder på kloden. 

Bare 13 prosent av jordas overflate dekket over en like brannfarlig undergrunn som Yucatán.

Fra nedslagsstedet i Mexico steg sot og sulfatpartikler opp i stratosfæren – i 10 til 50 kilometers høyde. Herfra spredte de seg i løpet av få måneder med jetvindene rundt om hele kloden. 

Solas stråler ble absorbert av sotpartiklene, og jorda ble avskåret fra varmen. 

Den globale temperaturen falt mellom 8 og 11 grader, og tørken satte inn. Uten sol og vann døde plantene, og næringskjedene brøt sammen.

Hvis asteroiden hadde truffet nesten ethvert annet sted på kloden, ville katastrofen ikke ha vært så altødeleggende for fortidskjempene.

Kjøp Illustrert Vitenskap nr. 12 og les hele artikkelen om hvordan livet på jorda har reist seg etter hver katastrofe – og se hvilken hardfør skapning som vil overleve frem til jordas undergang.

Akkurat nå får du:

  • 2 utgaver av Illustrert Vitenskap.
  • Et lekkert knivsett.
  • Fri adgang til de siste 12 utgavene digitalt.
  • Adgang til vår butikk for abonnenter, der du bl.a. får verktøy, treningstøy, klokker og boligtilbehør med opptil 70 prosent rabatt.

For bare 89,- HER. 

Asteroidenedslag antente massiv mengde karbon og kjølte ned jorda

Et kart viser at bare 13 prosent av jordas overflate – oransje og røde områder – inneholdt nok organisk materiale til å skape en masseutryddelse: 

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: