T. rex var bloddryppende aggressiv og snill som et lam

Tyrannosaurene bet hverandres kranier i stykker. Og koste kjærlig med snuter der var så følsomme som våre fingerspisser. Nye studier av dyrenes eldgamle kranier avslører nye detaljer om det svingende temperamentet til dinosaurenes konge.

Tyrannosaurus rex

Dinosaurenes konge hadde et svingende temperament.

© Shutterstock

Dinosaurenes konge var en slåsskjempe. Kraniet fra en halvvoksen T. rex er gjennomboret av en rekke avlange hull, og CT-skanninger har avslørt at hullenes form passer perfekt til tennene fra en jevnaldrende artsfrende.

Funnet viser at kjempen allerede fra en tidlig alder begynte å bli voldelig. Men det viser også at dyrene kunne tåle juling.

Den unge T. rexen overlevde slåsskampen – selv om snuten vokste skjevt sammen.

Andre skjeletter av T. rex har dessuten brukne ribbein og tegn på infiserte sår, så alt tyder på at rovdyret levde et voldsomt liv og sjelden ble eldre enn 30 år.

Jeger var følsom elsker

Verdens mest dødbringende kjever var like fintfølende som fingertuppene dine.

Studier av en av de nærmeste slektningene til T. rex, Daspletosaurus, viste i 2017 at hodene på de store rovdyrene var godt forsynt med sansenerver.

Massevis av små porer i kraniet, omkring munnen og på snuten, førte nerveendene ut til huden – akkurat som hos dagens krokodiller.

Vi vil kanskje aldri få vite akkurat hva nervene ble brukt til, men tilsvarende strukturer i snutene på mange nålevende dyr kan registrere temperatur, kjemiske stoffer og berøring.

Forskerne har derfor foreslått at T. rex kan ha brukt følsomheten til å kontrollere om eggene hadde den rette temperaturen.

Og kanskje var den faktisk så mild at den hjalp ungene ut av eggene.

I dag gnir noen krokodiller snutene sine som opptakt til paringen, og det er mulig at T. rex gjorde det samme.