T. rex styrte gapet med enorm presisjon

Den mektige rovdinosauren Tyrannosaurus rex hadde et avansert sanseapparat i snuten. Det gjorde den i stand til mer enn bare å rive byttedyr i fillebiter.

Tyrannosaurus Rex var krittidens mest fryktinngytende rovdyr. Med en vekt på 9 tonn og 30 centimeter lange, sylspisse tenner kunne den fortære alle mellomstore dinosaurer.

Men nå viser forskning at kjempen også hadde en følsom side.

Soichiro Kawabe ved Fukui prefekturhøyskole i Japan har sammen med kolleger CT-skannet kraniet fra en T. rex funnet i USA i 2016, og skanningen viser et enormt høyt antall nervekanaler i kjeven – mer enn hos noen kjent dinosaur.

T. rex, kæbe, nerver

CT-skanninger viser at kjempen hadde langt flere nervekanaler i kjeven (oransje) enn noen annen dinosaur forskerne har undersøkt.

© Taylor & Francis

Alle nervene i kjeven vitner om en veldig finstemt følesans som har kunnet skille mellom ulike materialer og merke små bevegelser.

Det har gjort dinosauren i stand til å kjenne forskjell på knokler og kjøtt når den hadde et byttedyr i gapet, men snutens sanseapparat kan også ha hatt fredeligere funksjoner.

Kanskje har kjempen brukt det halvannen meter lange hodet til raffinert redebygging eller til å ta vare på ungene sine.

Forskerne som står bak oppdagelsen, sammenligner nervenes mangfold med det de i dag finner hos krokodiller. Tidligere har paleontologer funnet ut at T. rex og krokodiller også minner om hverandre på andre punkter.

Oppdagelsen endrer helt på vår oppfatning av T. rex som en dinosaur som bare glefset etter alt som rørte på seg. Dr. Soichiro Kawabe, Fukui Prefectural University