University of Queensland Media
Kunstners rekonstruktion af pterosaur

Paleontologer finner Australias største flygeøgle

Fossilet av en enorm flygeøgle er funnet i Australia. Med et vingespenn på sju meter og et langt, spydformet kranium har det dragelignende krypdyret spredt skrekk og gru fra forhistoriens himmel.

Paleontologer har funnet et fossil i Australias villmark, og de regner med det er restene av kontinentets største flygeøgle.

Det fryktinngytende krypdyret hadde et vingespenn på hele sju meter og et langt, spydformet kranium som får forskerne til å sammenligne det forhistoriske reptilet med en drage.

Fossiler fra flygeøgler er sjeldne i Australia, og forskerne får nå en bedre forståelse av kontinentets forhistoriske dyreliv.

Dinosaurenes flygende fetter lignet en drage

Det spektakulære fossilet ble funnet i et steinbrudd nord for byen Richmond i Australias nordøstligste delstat Queensland.

Flygeøglens avlange kranium måler omkring en meter, og derfor har forskerne i en ny rapport gitt den navnet Thapunngaka shawi som betyr 'spydmunn' på et utdødd språk fra områdets urbefolkning.

Arkæolog med kranie fra pterosaur

Arkeologen som står bak det nye funnet, Tim Richards, med fossilet av pterosaurens spydformede kranium.

© Tim Richards

Ut fra kraniets størrelse og sammenligninger med lignende fossiler anslår forskerne at dyret hadde en spinkel og lett kropp med et vingespenn på hele sju meter.

I kjeven hadde flygeøglen 40 hoggtenner som den brukte til å jakte på fisk og mindre dinosaurer med.

Ifølge Tim Richards, paleontologen som står bak rapporten, er det fryktinngytende rovdyret det nærmeste vitenskapen har kommet å finne en drage.

Hule knokler gir få fossiler

I vitenskapens verden tilhører det nyoppdagede krypdyret pterosaurene, en fjern slektning av dinosaurene.

Pterosaurene var de første flygende virveldyrene, og de levde på alle klodens kontinenter for 228 til 66 millioner år siden. De største eksemplarene kunne ha et vingespenn på tolv meter, mens de minste var på størrelse med en nålevende kråke.

Skala over flyveøgles vingefang

Den nyoppdagede flygeøglen ved navn Thapunngaka shawi hadde et vingespenn på sju meter, viser forskernes analyser.

© Tim Richards

De utdødde flygeøglene hadde vanligvis hule knokler, noe som gjorde dem lette og raske i luften.

Men de skjøre knoklene har dårlige betingelser for å overleve millioner av år i jorden, og derfor har paleontologene bare funnet noen få fossiler av pterosaurer.

Særlig i Australia har øglefossilene vært sjeldne, og forskerne som står bak den nye rapporten, gleder seg derfor over at de nå vet litt mer om hvilke fryktinngytende flygeøgler som regjerte kontinentets forhistoriske himmelstrøk.