Nyoppdaget rovdinosaur hersket i Afrika

I eldgammel afrikansk jord har paleontologer funnet spor etter en enorm rovdinosaur som sto på toppen av den afrikanske næringskjeden i juratiden. Dinosauren er trolig det største afrikanske rovdyret noen gang.

Sporene er 57 centimeter lange og 50 centimeter brede.

© University of Manchester

Paleontologer fra University of Manchester har gjort et overraskende funn i Lesotho: 57 centimeter lange og en halv meter brede fotspor etter en ukjent rovdinosaur.

Ut fra sporenes størrelse og avstanden mellom dem har forskerne estimert at dinosauren var ca. ni meter lang og tre meter høy ved hoftene.

Det gjør rovdyret til det største som noen gang har levd i det som i dag er Afrika.

Kayentapus ambrokholohali var ni meter lang og tre meter høy ved hoftene.

© University of Manchester

Stamfar til T. rex

Dinosauren har fått navnet Kayentapus ambrokholohali og var en theropod – en stamfar til dagens fugler og en tidlig slektning til enda større rovdinosaurer som T. rex.

Den levde for nesten 200 millioner år siden i den tidlige juratiden, ca. 30 millioner år etter at de første dinosaurene så dagens lys.

De første dinosaurer var på størrelse med en labrador, og funnet vitner derfor om at fortidsdyrene raskt vokste til enorme størrelser.

Spor ble satt i fuktig jord

Fotsporene er funnet i et område av Lesotho der jordoverflaten er svært gammel – en såkalt paleo-overflate.

Bakken er full av små revner og sprekker, noe som indikerer at det var et vått område da sporene ble satt. Trolig er det snakk om et tørrlagt vannhull eller en elvebredd.