Shutterstock
Dinosaur Troodon

Kan dinosaurene ha utviklet høy intelligens?

Dinosaurene regjerte kloden i 170 millioner år. Kan de ha rukket å utvikle menneskeliknende intelligens?

Dinosaurene kunne i teorien godt ha utviklet menneskeliknende intelligens – men det er ingenting som tyder på at det skjedde.

Ingen kjente dinosaurer hadde en hjernestørrelse i forhold til kroppsstørrelse som overgår dagens fugler, og det er ikke funnet spor av for eksempel redskaper.

I dag mener paleontologene at den om lag 50 kilo tunge rovdinosauren Troodon var blant de mest intelligente dinosaurene.

Hjernevolumet til Troodon var 20 kubikkcentimeter. Til sammenligning har en 100 kilo tung struts et hjernevolum på 32 kubikkcentimeter, mens mennesket ligger på om lag 1500.

Studier tyder på at Troodon hadde en fuglelignende levemåte der den ene eller begge foreldrene ruget på egg.

Den jaktet kanskje også i flokk – et tegn på sosial intelligens.

Forskerne kan imidlertid ha oversett en mer intelligent dinosaurart. De har bare knokler fra en brøkdel av de artene som levde i løpet av dinosaurenes om lag 170 millioner år lange tidsalder.

Se et av verdens best bevarte fossiler:

Så få fossiler over en så lang periode gir enorme hull i forståelsen vår av dinosaurenes variasjon og biologi.

Og restene av en eventuell dinosaursivilisasjon ville ikke være lette å finne. De fleste materialer overlever bare i noen få tusen år, for eksempel jern og betong, og bare noen få materialer overlever i millioner av år, for eksempel bronse.