Hvilke farger hadde dinosaurene?

I bøker og på film pleier dinosaurene å være grønne, brune eller grå. Vet man egentlig hvilken farge de hadde?

Dinosaur colour

Bare i sjeldne tilfeller blir myke deler som hud bevart i et fossil. Likevel kan det forekomme hvis det døde dyret omkom i tørre omgivelser og rakk å bli mumifisert før de mineralske prosessene gjorde det om til et fossil.

Farger er basert på forskernes kvalifiserte gjetning

Per dags dato har man funnet hudavtrykk av flere forskjellige dinosaurarter. På disse avtrykkene kan man se både skjell og hud-folder, og det er klart at dinosaurene hadde en hud ikke ulik den på våre dagers krypdyr. Noen skjell har en oppbygning som har fått enkelte forskere til å mene at de må ha hatt pigmentering. Men faktiske fargespor har man aldri funnet i avtrykkene, for pigmenter brytes raskt ned, og fossiler tar farge etter de mineralene de ligger innkapslet i.

Det finnes derfor ingen klare vitenskapelige fakta om fargen på dinosaurene, og derfor må forskerne ty til kvalifiserte gjetninger.

Dinosaurer brukte kanskje farger som kamuflasje

På samme måte som vår tids dyrearter måtte dinosaurene finne mat, unngå fiender og finne seg en partner. Derfor tror man at de brukte farger på samme måte som vår tids dyr gjør i dag, altså både som kamuflasje og som signal mellom artsfrender.

Hvis en dinosaurart levde i tett vegetasjon, kan man gjette seg frem til at den kanskje var grønn eller brun og hadde flekker eller striper for bedre å kunne skjule seg i skyggene mellom det tette bladverket. Dinosaurer i åpne områder kan ha hatt farger som vår tids savannedyr.