Gigantisk dinosaur tråkket i australsk søle

Tusenvis av dinosaurfotspor gjemmer seg like under havoverflaten utenfor Australia. Her har forskerne funnet spor fra et av de største dyr som noen gang har tråkket på planeten vår.

Dinosaurer

Forskerne finner verdens største fotspor.

© Salisbury et al. 2017

Enorme flokker av dinosaurer samlet seg på Dampier-halvøya i dagens Australia for 130 millioner år siden. Og sporene er fortsatt synlige. Et lag av sand har bevart dem i perfekt stand gjennom millioner av år, og nå gir de forskerne et detaljert innblikk i en hittil ukjent del av Australias historie.

Forskerne har ved hjelp av droner og lasere undersøkt sporene og avslørt at minst 21 ulike typer av dinosaurer gikk gjennom søla i dette området. Dermed er det verdens mest mangfoldige samling av dinosaurfotspor.

Glupske rovdyr var på jakt

På dinosaurenes tid var området et elvedelta som trakk til seg mange slags planteetere og rovdyr. Fem ulike typer rovdinosaurer – noe av dem sju meter lange – gikk på jakt ved elva, men planteeterne var på ingen måte forsvarsløse.

En av planteeterne tilhørte de såkalte stegosaurene, som er kjent for sin rekke av store pigger langs ryggen. Den nyoppdagede stegosauren er den første som er funnet i Australia, og er med 12 meter en av de lengste av sitt slag i verden.

Forskerne finner verdens største fotspor

Det mest spektakulære funnet er likevel et fotspor som er hele 1,7 meter langt ­–­ det største som noen gang er funnet. Sporet ble satt av en langhalset dinosaur, en såkalt sauropod, som var omkring 5,5 meter høy ved hoftene.

Dermed var den på størrelse med de største dinosaurene forskerne har funnet knokler av – inkludert den søramerikanske Patagotitan. Du kan lære mer om de rekordstore gigantene i videoen under teksten.

Video