University of Southampton/Anthony Hutchings
Spinosaurid isle of wight fossil europa

Fossil fra Europas største kjøtteter funnet i Sør-England

Den målte ti meter fra snute til hale og gikk på jakt langs kysten av Sør-England. Med sin massive størrelse er den antagelig det største landrovdyret som noen gang har levd i Europa.

Den gikk på to bein, hadde et krokodilleformet hode og levde på det europeiske kontinentet for om lag 125 millioner år siden, under krittiden.

Det er fossilfragmenter fra denne theropod-dinosaurene av en art som kalles spinosaurid som et team paleontologer har funnet.

Fossilene er funnet i krittavleiringer ved Vectis-formasjonen på øya Isle of Wight i Den engelske kanal.

«Dette var et enormt dyr, over 10 meter langt og sannsynligvis flere tonn tungt. Det ser ut til å være en av de største rovdinosaurene som noen gang er funnet i Europa – kanskje til og med den største som så langt er kjent», forklarer ph.d.-student Chris Barker, som leder studiene av fossilfunnene.

«Det er synd at vi bare kjenner til den fra en liten mengde materiale, men disse er nok til å vise at det var et enormt vesen.»

Levde av fisk og åtsler

Forskerne har funnet fossiler fra spinosauridens ryggvirvler, bekken og hale, men de fant dessverre ingen tenner eller rester fra kraniet.

«Denne er virkelig stor», forteller paleobiolog Neil Gostling som har vært med på å undersøke knokkelfunnene. «La oss håpe at det dukker opp flere fossiler. Det ville være flott å finne et kranium eller tenner.»

spinosaurid fossiler

Fossilene fra spinosauriden, som har fått det midlertidige navnet White Rock Spinosaurid, er få, men selv ut fra disse fragmentene kan forskerne si at den var en gigant.

© Chris Barker/Dan Folkes

Ved å undersøke tennene kan forskerne bedre plassere denne tobeinte kjempen i spinosauridenes stamtre.

Hvis den slekter andre spinosaurider, så har tennene vært perfekte til å fange glatte byttedyr som fisk, men den kan også godt ha levd av åtsler av andre dinosaurer som er skylt opp langs kysten.

Helt til forskerne har funnet et mer treffende navn, kaller de arten White Rock Spinosaurid, etter det geologiske laget der knoklene er funnet.

Krittklippene der restene er funnet, er kjent for dinosaurfunnene sine.

Spinosauridene oppsto og utvandret fra Europa

I 2021 fant samme team av forskere restene av to andre spinosaurider som begge hadde målt om lag ni meter.

Med det nyeste funnet har forskerne nå flere beviser for teorien om at spinosauridene oppsto og utvandret fra Vest-Europa for omkring 150 millioner år siden.

«Hvis dette er en spinosaurid, så støtter det virkelig den jobben vi gjorde i fjor, som pekte i retning av at spinosaurider stammer fra Europa og deretter migrerte inn i Nord-Afrika, der du finner ekte spinosaurider, og så videre til Sør-Amerika», forklarer Neil Gostling.

En annen detalj ved fossilene fanget også forskerne oppmerksomhet.

I det ene bekkenet var det små tunneler på størrelse med en tommelfinger. Teamet mener at disse hullene kan være forårsaket av skjelettspisende larver som denne gigantiske jegeren har vært måltid for.