Forskere avslører: T. rex kunne ikke løpe

Tyrannusaurus rex var ikke bygd til å kunne løpe så fort som vi trodde tidligere. Det konkluderer engelske forskere med i ny undersøkelse.

Ved hjelp av en avansert datamodell kunne forskerne simulere belastningen av fortidskjempens knokler under bevegelse.

© Shutterstock

Fryltinngytende filmscener der en brølende og sulten T. rex innhenter biler, har ikke noe med virkeligheten å gjøre.

Det er i hvert fall konklusjonen i en ny undersøkelse ved University of Manchester, der en gruppe forskere har analysert seg fram til rovdinosaurens toppfart, noe som har vært debattert i årevis blant paleontologer.

Og resultatet gir altså dødsstøtet til ikoniske jaktscener fra filmer som blant annet Jurassic Park.

Usain Bolt løpet fra T. rex

Ifølge forskerne kunne ikke skjelettet til fortidsgiganten takle en belastning på mer enn drøyt 20 km/t, noe som ligger langt unna de oppimot 70 km/t som forskerne tidligere har nevnt som kjøtteterens toppfart.

Til sammenligning ligger menneskers gjennomsnittshastighet på rundt 4,8 km/t i gåtempo og rundt 8–9 km/t i løpetempo. Mens Usain Bolt komme opp i en fart på rundt 44 km/t.

”Vår undersøkelse viser at T.rex faktisk var ganske treg”, sier William Sellers, som leder undersøkelsen, til BBC.

Bein vil knekker

© University of Manchester

Han og kollegene har kommet fram til resultatet ved å kombinere to biomekaniske teknikker som gjør det mulig å undersøke hvordan fortidskjempens ledd og bein reagerte på bevegelse med en kroppsvekt på rundt 7 tonn.

På den måten kunne de få fram en detaljert datasimulering av T. rex, som viser at kjempen kunne ta lange skritt, men den kunne ikke ta de igjen i bilen din.

”Ren løping ville trolig føre til en altfor stor belastning på beina” bemerker Sellers.