Enorm studie: Dinosaurforskere har tatt feil i 130 år

Dinosaurenes stamtre må tegnes fundamentalt om. Det er konklusjonen på en ny banebrytende studie som ryster forskere verden over.

© Shutterstock

– Det utfordrer de helt grunnleggende strukturene i dinosaurenes familietre, som er ryggraden i over 100 års forskning, forteller Lindsay Zanno fra North Carolina Museum of Natural Sciences.

Helt siden den britiske paleontologen Harry Seeley første gang presenterte sin teori i 1888, har forskere delt opp dinosaurene i to store hovedgrupper: saurischiene og ornithischiene.

Men den modellen er feil.

Det er konklusjonen i en ny studie fra England, som kan bety at vi må kaste ut dinosaurbøkene og 130 år med teorier.

Lærebøker må skrives om

Studien er den hittil største slektskapsanalysen av de tidlige fortidskjempene, og resultatet ryster forskere verden over.

– Dette kan gjøre at mange lærebøker må skrive som, sier paleontolog Thomas Holtz fra University of Maryland til Nature.

Fram til i dag har forskerne delt inn de ulike artene i to grupper basert på strukturen av hoften.

Var hoften fuglelignende, ble de plassert under ornithischiene. Var den mer øglelignende, ble de plassert under saurichiene, med kjøtteterne – de såkalte theropodene.

Kjøttetere i familie med fugler

Men basert på en analyse av 457 anatomiske trekk fra 74 ulike arter har forskerne nå kommet frem til at kjøtteterne er havnet feil, for de deler hele 21 trekk med ornithischiene – de som har fuglehofter.

Det utfordrer selve inndelingen, og kan ende opp med at 247 millioner års evolusjon på beskrives på en helt annen måte.