Enorm rovdinosaur var sjef i krittiden

Drapsmaskin på fire tonn holdt haugen til T.rex overtok.

Lythronax Argestes

Rovdinosauren Siats meekerorum

For 100 millioner år siden levde det en enorm rovdinosaur sør i fjellene i det som nå er Utah i USA. Forskere ved Utah State University fant restene av kjempeøglen som de døpte Siats meekerorum, et navn som betyr Meekers kannibaldemon.

Trass i ti meters lengde og en vekt på over fire tonn regner forskerne med at det var restene av et ungt individ de fant. Øglen er en såkalt carcharodontosaurus, en type rovdinosaurer som ikke tidligere er påvist i Nord-Amerika.

Bytte i toppen av næringskjeden

Carcharodontosaurus sto på toppen av næringskjeden i millioner av år i den tidlige krittiden helt til tyrannosaurus rykket inn og overtok plassen. Paleontologene vet ikke helt hvordan overgangen foregikk, men Cedar Mountains i Utah er et av de få stedene der man har påvist fossiler etter begge grupper.

Tyrannosaurus, som levde samtidig med Siats meekerorum i området, var på størrelse med en hund, men før Siats meekerorum var helt borte, dukket det opp minst én stor tyrannosaurus. Den ble sannsynligvis en for stor munnfull selv for en kjempe av formatet til Siats meekerorum, og overtok rollen som verste rovdyr.

Tyrannosaurus tok steget inn helt øverst

I det samme området som Siats meekerorum ble utgravd, har andre paleontologer kanskje påvist det som betydde slutten for kjempeøglen: en direkte stamfar til Tyrannosaurus rex, med det talende navnet Lythronax argestes som betyr den sørlige kongen av lemlestelse.

Siats meekerorum tapte sannsynligvis det evolusjonære slaget til Lythronax argestes, som muligens var en av de første store og fryktinngytende tyrannosaurene.

Rovdinosauren Siats meekerorum