nb_u40 jurassic

Dinosaurer selges ... med feil og mangler

Dinosaurene fra filmen Jurassic Park settes nå ut til salgs på auksjon. Men selv om latexdyrene ser realistiske ut, mangler de ifølge forskerne både fjær og fett på sidebena.

2. oktober 2014 av Carsten Nymann

Filmen Jurassic Park slo alle rekorder da den hadde premiere i juni 1993. Publikum slukte historien om gjenopplivede 65 millioner år gamle dinosaurer med en appetitt som en skrubbsulten T. Rex.

Nå kommer en rekke av de håndbygde modellene som supplerte filmens dataskapte bilder, til salgs via auksjonshuset Profiles in History.

Blant kundene vil det nok være flere filmentusiaster enn paleontologer.

Siden Jurassic Park hadde premiere for 21 år siden, har forskerne fått visshet for at dinosaurene så temmelig annerledes ut enn filmen viser.

T. rex var tung og dvask

Filmens “hovedperson”, den smidige og iltre T. rex, veide for eksempel over ni tonn, og slentret rundt som en elefant.

Drapsmaskinen levde i virkeligheten fortrinnsvis av åtsler – også var egentlig dekket av en fargesprakende fjærprakt.

Klok som en struts

En annen av filmens blodtørstige dinosaurer, velociraptor, som også er lagt ut til auksjon, fremstilles i filmen som en slu jeger på størrelse med et menneske, som ferdes i flokk og kan åpne dører.

I virkeligheten var dyret på størrelse med en kalkun og omtrent så klok som en struts – noe som rettmessig gjør den til en av de mer begavede dinoene – og ingenting tyder på at “raptoren” var et flokkdyr.

En ilter kamphane

Endelig ble den trehornete triceratopsen i filmen portrettert som en familieorientert og mild bamse, mens den i virkeligheten var en aggressiv streifer som ofte kom i slåsskamp med artsfeller.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: