Et internasjonalt team av forskere har funnet svar på et av de mest omstridte spørsmålene om dinosaurene. Det har hittil vært uklart om dinosaurene tok vare på eggene sine når de var lagt eller om de bare etterlot dem.
Nå er det til slutt bevist at i hvert fall noen arter ruget ut eggene akkurat som fugler. Beviset er et fossil av en dinosaur fra Kina. Den er gått i døden mens den lå på 24 egg som er så godt bevart at de fortsatt inneholder knokler av fostre.
Derfor konkluderer forskerne med at dinosauren ikke kan være omkommet mens den var i ferd med å legge eggene, men at den døde da den holdt på å ruge dem ut.
Bak oppdagelsen står forskere fra Indiana University of Pennsylvania i USA og Chinese Academy of Sciences i Kina.
Fostre ga ekstra bevis
Fossilet, som er funnet i den kinesiske provinsen Jiangxi, er omkring 70 millioner år gammelt, og den om lag to meter lange dinosauren tilhører gruppen av såkalte oviraptorer, som gikk på to bein.
For å bevise teorien foretok forskerne analyser av oksygeninnholdet i fostrenes knokler. Oksygen finnes i flere varianter, såkalte isotoper, og forholdet mellom dem kan avsløre hvilken temperatur knoklene er dannet ved.
37 °C er den temperaturen dinosaurene har ruget ut eggene ved. Det viser analyser av oksygeninnholdet knoklene.
Resultatet viser at fostrene har utviklet seg ved en temperatur mellom 36 og 38 °C. Til sammenligning har moderne fugler kroppstemperaturer på mellom 38 og 42 °C.
Ble dømt som eggetyv
Det er tidligere gjort funn av oviraptorfossiler i nærheten av egg, men forskerne har ikke vært sikre på om oviraptorene ruget på eggene eller bare holdt vakt ved dem som for eksempel krokodiller gjør.
Da de første av den typen funn dukket opp, mente forskerne at de viste en dinosaur i ferd med å stjele eggene, og de navnga derfor dinosauren oviraptor, som betyr eggetyv.