Lida Xing
Dinosaurer blev fanget i tidskapsel

Dinosaurer ble fanget i tidskapsel

For millioner av år siden var de midt i en blodig kamp eller hold på å føde da tiden gikk i stå. Dyrene druknet eller ble plutselig begravet, og derfor har fortidens drama blitt frosset fast.

66 mill. år

Ovirapto­rosaur i æg
© Xing et al./iScience/Shutterstock

Dinosauregg skulle til å klekke

Den lille oviraptorosauren var klar til å prikke hull på egget, men rakk det av ukjente årsaker aldri. Det 27 centimeter lange fostret er en nær slektning til fuglene og ligger i den sammenkrøllete stillingen som også ses hos fuglefostre.

145 mill. år

Den større fisk åd den mindre
© Frey & Tischlinger/PLOS One

Den større fisken spiste den mindre

Flygeøglen Rhamphorhynchus (t.v.) hadde akkurat svelget en fisk (pil) da den ble grepet om vingebeinet og trukket ned i vannet av en større fisk. Fisken, en Aspidorhynchus, gapte imidlertid over for mye slik at øglen ble dens siste fangst.

67 mill. år

Lille parasit nedlagde T. rex
© Chris Glen/Ewan D.S. Wolff et al./PLOS One

Liten parasitt felte T. rex

Flere T. rex-fossiler har hull i kjeven som kanskje stammer fra en parasitt. Hullene ser nemlig ut som det man finner i nebbet hos fugler angrepet av parasitter. Ifølge en forsker kan parasitten ha gitt T. rex sår i munnen og halsen slik at den til slutt sultet i hjel.

248 mill. år

Unge blev fanget i fødselskanalen
© Ryosuke Motani

Unge ble fanget i fødselskanalen

Noe gikk helt galt da en fiskeøgle skulle føde, for både mor og unger døde. Fossilet viser at den om lag 1 meter lange iktyosauren hadde født den første ungen mens den andre (bildet) var halvveis gjennom fødselskanalen. Den tredje ventet fortsatt på å bli født.

250 mill. år.

Umage par flyttede sammen
© V. Fernandez/ESRF

Umake par flyttet sammen

Thrinaxodon var en forløper for pattedyrene på størrelse med en rev. På mange fossiler ligger den sammenkrøllet i et hull, men denne Thrinaxodon fikk selskap i hulen av et amfibium (øverst) som vanligvis ville være et byttedyr. Det umake paret døde side om side.

48 mill. år

Slange døde på fuld mave
© Krister Smith

Slange døde på full mage

For 48 millioner år siden spiste en iguan et insekt. Det ble dens siste måltid, for like etter endte iguanen selv i buken på en slange. Og slangen rakk heller ikke å fordøye maten sin før den ble kvalt eller forgiftet i en vulkansk innsjø med farlige damper.

75-71 mill. år

Jæger og bytte kæmpede til det sidste
© Yuya Tamai

Jeger og bytte kjempet til det siste

Den lynraske velociraptoren (t.h.) har funnet enda et offer, men byttet, et protoceratops med den karakteristiske kragen bak hodet, biter seg fast i rovdyrets arm. Kampen rakk aldri å bli avgjort – kanskje fordi de kjempende falt i vannet eller ble begravet i sand.