Steve Brusatte

Dinosaurekspert: «Jurassic Park har formet karrieren min»

INTERVJU: Steve Brusatte er vitenskapelig rådgiver for den nye Hollywood-filmen «Jurassic World Dominion». Dermed er sirkelen sluttet for paleontologen: Selv ble han inspirert til å forske på dinosaurer da han som gutt så «Jurassic Park».

1. Du har jobbet som vitenskapelig konsulent for filmen Jurassic World Dominion. Hva gikk jobben ut på?

Jobben min var å svare på filmskapernes spørsmål om dinosaurer og gi gode råd. Regissøren, Colin Trevorrow, og en av filmens ledende visuelle kunstnere, Kevin Jenkins, sendte meg ofte e-poster eller ringte til meg med spørsmål.

De var oppriktig nysgjerrige og ville vite så mye som mulig om virkelighetens dinosaurer slik at filmens dinosaurer kom til å framstå både spennende og realistiske.

Jeg fortalte dem hvordan dinosaurene egentlig var, hvor store de var, hvordan de beveget seg, hvordan de så ut, og når og hvor de levde.

2. Er det i orden å avvike fra virkeligheten og vitenskapen i en film for å forsterke plottet eller skape utrolige effekter?

Ja, det synes jeg. Jurassic World Dominion er masseunderholdning – det er ikke en vitenskapelig dokumentar. Filmen må ha sterke rollefigurer og en fortelling som fanger publikum.

Figurene – i dette tilfellet dinosaurene – må være minneverdige og gjenkjennelige. Noen ganger betyr det at de ikke kan være 100 prosent vitenskapelig riktige.

Og for å være helt ærlig forteller fossiler oss slett ikke hele historien om hvordan dinosaurer så ut eller oppførte seg for 70 millioner år siden. Vi forventer jo heller ikke at Star Wars-filmene skal gi et helt sannferdig bilde av astronomi og astrofysikk.

«Vi forventer jo heller ikke at Star-Wars-filmene gir et helt sannferdig bilde av astronomi og astrofysikk.»

3. Jurassic World Dominion introduserer sju nye dinosaurarter som ikke har opptrådt i noen av de andre Jurassic Park-filmene. Var du med på å skape de nye figurene?

Nei, jeg skapte ikke disse dinosaurene eller bestemte at de måtte opptre i filmen. Det var regissør Colin Trevorrows verk.

Første gang jeg møtte ham, sa han til meg at han ville utvide figurgalleriet med flere dinosaurer, deriblant noen med fjær. Jeg merket med det samme at han mente alvor, og det respekterte jeg.

Det var jobben hans å skape disse figurene, og så var det jobben min å fortelle ham hvordan dinosaurene ville ha sett ut og oppført seg i virkeligheten.

4. De første fossilene av fjærkledde dinosaurer ble oppdaget i Kina for om lag tjue år siden. Nå dukker det for første gang opp en dinosaur med fjær i en Jurassic Park-film. Betyr det at vitenskapen blir tatt mer alvorlig i denne filmen?

Da Colin Trevorrow sa til meg at han ville ha med fjærkledde dinosaurer i filmen, visste jeg med det samme at jeg ville takke ja til jobben som vitenskapelig konsulent på filmen.

Da den første Jurassic Park-filmen kom ut, i 1993, hadde ingen noen gang funnet dinosaurfossiler med spor av fjær. Bare et par år senere fant paleontologer det første dinosaurskjelettet med fjær i Kina.

I dag vet vi at mange dinosaurer var fjærkledde – blant annet rovdinosaurer som velociraptor, og jeg synes det er fantastisk at denne vitenskapelige milepælen innen paleontologien nå har funnet veien til det store lerretet i Jurassic World Dominion.

«Jurassic Park» er kanskje det viktigste som har skjedd for paleontologien i det siste halve århundret.»

5. Hvilken innflytelse hadde den opprinnelige Jurassic Park på livet ditt?

Jeg så Jurassic Park som niåring og kan fortsatt huske den følelsen av ærefrykt og forundring som rammet meg da jeg så dinosaurene bli vekket til live på det store lerretet – særlig tyrannosaurus og brachiosaurus.

Jurassic Park er kanskje det viktigste som har skjedd for paleontologien i det siste halve århundret.

Filmen skapte en enorm interesse for dinosaurer verden over. Museer åpnet utstillinger om dinosaurer, universiteter tilbød kurs om fortidens giganter, og den vitenskapelige finansieringen vokste, noe som betydde at det ble flere jobber til vitenskapsfolk som meg.

6. Så Jurassic Park har faktisk hatt en enorm betydning for vitenskapen om dinosaurer?

Ja. Mange paleontologer fra generasjonen min, som nå er i tretti- og førtiårene, vil helt sikkert si at det var Jurassic Park som fikk dem til å studere dinosaurer. Og her tenker jeg ikke bare på små barn som vokste opp i USA. Jenter og gutter fra hele verden så den filmen og drømte om å få en karriere som paleontologer. Jeg har kolleger i Kina, Argentina og mange andre land som jeg vet ble inspirert av Jurassic Park.

7. Har du fått kritikk av andre paleontologer for å være vitenskapelig konsulent for Jurassic World Dominion?

Jeg har ikke fått noen seriøs kritikk for jobben min på filmen av kollegene mine. Jeg tror de fleste paleontologer vet at jobben min som konsulent ikke innebærer å skrive manuskriptet eller å tegne dinosaurene i filmen, men bare å gi råd.

Men selv om jeg hadde fått kritikk, ville jeg ikke hatt noe imot det fordi jeg tror at det er utrolig viktig at offentligheten engasjerer seg i vitenskap.

Og det finnes ingen bedre måte å lære folk om dinosaurer og vitenskap på enn med en suksessfilm som blir sett av millioner verden over – selv om dinosaurene i filmen ikke er «perfekte».