Dinosaur

Tyrannosaurus rex

Dinosaurenes var fortidens kjemper

Dinosaurene hersket på jorden for 65 millioner år siden i perioden Mesozoikum, som er delt opp i de trias, kura og kritt. Det er umulig å si akkurat hvor mange dinosaurarter som har eksistert på jorda. Forskere mener imidlertid at man ville kunne finne dinosaurfossiler fra omkring 1850 ulike slekter. Vi lærer hele tiden mer om dinosaurenes verden, og derfor har vi samlet en masse kunnskap om fortidens kjemper til deg. Les blant annet om hvordan et regn av glass la grunnlaget for dinosaurenes storhetstid, hvilken dinosaur som var størst, og hvordan dinosaurene ble utryddet.
En meteorsverm utryddet dinosaurene

Hvorfor døde dinosaurene ut?

Dinosaurene døde ut for omkring 66 millioner år, da en enorm asteroide dundret ned i Yucatánhalvøyen i Mexico. Før asteroidenedslaget var noen dinosaurarter imidlertid allerede i trøbbel, blant annet langhalser og T. rex. Det skyldtes blant annet voldsomme klimaendringer som endret det miljøet som dinosaurene hadde tilpasset seg til. Du kan lese mer om årsaken bak dinosaurenes utryddelse og fakta om dinosaurenes liv under.

Hvilken dinosaur var størst?

Mange tror at den største dinosauren var Tyrannosaurus rex, siden den ofte blir omtalt som et av de største dyrene som har levd på jorden. I virkeligheten var den største dinosauren den planteetende langhalsen Patagotitan mayorum, som levde for omkring 101,6 millioner år siden. Denne langhalsen hadde en lengde på 37 meter, en høyde på 6 meter og den veide omkring 69 tonn. Men T. rex var den største kjøttetende dinosauren; med nesten ni tonn var den mer enn to tonn tyngre enn konkurrentene.

©