Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bratte ramper skapte Kheopspyramiden

I et 4500 år gammelt steinbrudd har arkeologer funnet spor av den teknologien egypterne brukte til å flytte pyramidenes store steinblokker.

En gruppe engelske og franske arkeologer var på jakt etter inskripsjoner i et gammelt steinbrudd i Hatnub i Egypt da de tilfeldig gjorde et enda viktigere funn.

Under løs sand og grus fant de en rampe som for 4500 år siden har blitt brukt til å transportere store steinblokker opp av steinbruddet.

Alderen på rampen innebærer at teknikken trolig også har vært i bruk under arbeidet med den 146 meter høye Kheopspyramiden i Giza.

Arbeiderne trakk i hver sin retning

1 / 3
123

Når arbeiderne trakk i to retninger langs rampen, kunne de store steinblokkene slepes opp stigninger på hele 20 prosent.

© Mikkel juul jensen & Yannis Gourdon/Ifao

Bratt rampe og stolpehull løser gåten

Pyramiden ble bygget omkring 2560 f.Kr., og hittil har det vært en gåte hvordan egypterne klarte det.

Beregninger har vist at det var mulig å slepe klippeblokkene opp ramper med en stigning på ti prosent, men det ville innebære at arbeiderne måtte samle vesentlig mer materiale til rampene enn til selve pyramiden.

Rampen i steinbruddet er mye brattere, med en stigning på hele 20 prosent, og har to rader av trappetrinn på hver side.

På begge sider av rampen er det funnet spor av stolpehull, noe som har gitt grobunn for en ny teori: En slede med en steinblokk har blitt trukket opp med tau av flere grupper av arbeidere.

Via ramper utstyrt med trappetrinn trakk egypterne opp flere tonn tunge steiner fra steinbruddene. I midten aner vi et hull til de stolpene der det var festet tauverk.

© Mikkel Juul Jensen & Yannis Gourdon/Ifao

Foran sleden har arbeiderne beveget seg opp trappene og trukket i tau som var festet rett på steinblokken.

De bakerste arbeiderne har derimot beveget seg nedover trappene mens de trakk i tau som var festet rundt stolper høyere oppe.

Disse stolpene har altså fungert som trinser, eller så har det vært festet faktiske trinser på dem. Hvis det er tilfellet, betyr det nye funnet at oppfinnelsen av trinsesystemer er 2000 år eldre enn vi hittil har trodd.

Les også:

coronavirus
Sykdommer

Koronavirus-oppdatering: Få overblikket her

39 minutter
Sykdommer

Slik overtar koronavirus kroppen innenfra

3 minutter
Myter

Vitenskapen knuser myte: Barn blir IKKE høye av sukker

5 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul