Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

vildsvin fukushima TOP
Dyr

Radioaktive villsvin herjer Fukushima-området

13.000 villsvin forurenset med radioaktive isotoper grynter herjende rundt i området omkring Fukushima-atomkraftverket i Japan. Antallet er steget med 330 prosent siden atomkatastrofen i 2011 – og det virker helt umulig å fjerne dem.

De raserer åkrene og formerer seg som – tja – villsvin.

Villsvinbestanden i det 1113 km2 store avsperrede område omkring Fukushima Dai-ichi-kjernekraftverket har eksplodert fra 3000 til 13.000 eksemplarer siden reaktor-nedsmeltningene i 2011

De radioaktive svina har begynt å ødelegge avlinger i områdene rundt katastrofesonen – skadene er allerede på 7,2 mill. kroner – og det er ikke enkelt å kvitte seg med den herjende svinehorden.

Villsvin fyller opp massegraver

Evakueringen av 200.000 japanere har gitt naturen fritt spillerom i det mennesketomme områder hvor de japanske villsvina nå gasser seg med planter som er forurenset med blant annet cesium-137.

Slike villsvin er ikke lenger spiselige for mennesker fordi det er for mye radioaktivitet i vevet. Selv om jegere kan redusere bestanden, er det et stort problem å kvitte seg med 1,2 mill. kilo villsvinkjøtt.

Natur for villsvin: Busker og trær sluker snart forlatte biler på en vei i nærheten av Fukushima-verket.

Det finnes tre massegraver til forurensede villsvin i byen Nihonmatsu, men de er snart fyllt til bristepunktet, og byen har ikke plass til å grave flere.

– Før eller senere må vi spørre folk flest om områder vi kan bruke, sier villsvinjegeren Tsuneo Saito til The Sunday Times.

Villsvin-forbrenning i sneglefart

En annen mulighet er å brenne alle villsvina.

Det ligger et – meget dyrt – forbrenningsanlegg i byen Soma, som kan filtrere ut radioaktivt materiale, slik at det ikke spres med røyken.

Kapasiteten til dette anlegget er imidlertid bare på tre svin om dagen – altså 1092 i året – så det vil ta nokså lang tid å kvitte seg med de 13.000 atombeistene.

Les også:

Dyr

Kua er engas supermutant

8 minutter
radioaktiv stråling
Fysikk

Mystisk radioaktivitet måles i Nord-Europa

4 minutter
Dyr

Avføring vekker morsinstinktet

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul