Video: Paddeunger kryper ut av ryggen på mor

Den søramerikanske surinampadden har en noe særpreget oppvekst beskyttet i en vannfylt hudfold på ryggen til mor. Se paddens og andre dyreforeldres ekstreme forsøk på å sikre avkommet en best mulig start på livet.

Toads 2014/12

Egg utvikler seg til padder på ryggen til mor

Når den flate søramerikanske surinampadden har fått befruktet eggene sine, limer hun dem fast på ryggen. Deretter svulmer huden opp og omslutter eggene slik at det dannes et lite, vannfylt akvarium.

Der vokser rumpetrollene seg til små padder som, når de er ferdig utviklet, bryter ut av rygghuden til mor:

Kiwien bærer enorm fødselsvekt

De newzealandske kiwifuglen legger de største eggene i forhold til kroppsstørrelsen. Egget tar opp så mye som en firedel av hunnens bukhule, noe som gir svært liten plass til hennes egne organer, som nærmest blir presset opp i halsen. Fordelen ved det gigantiske egget er at ungen etter en rugeperiode på tre måneder er så velvoksen at den kan klare seg selv.

Se kiwien forløse det enorme egget (åpner i nytt vindu):

Mor lar ungene spise seg

Hos en rekke edderkopparter dør moren når ungene er klekket, og hun etterlater seg selv som matpakke. Noen arter går enda lenger og vekker ungenes jaktinstinkt med spesielle vibrasjoner i nettet, noe som får dem til å gå til angrep og spise moren levende.

Stupbombere jager enhver fare på flukt

Havternene er dyktige og modige flygere som bruker terror som en skremselsstrategi. Det kan virke uforsiktig når ternene legger egg og oppfostrer ungene på flat mark, men når terneforeldrene går sammen om å jage eventuelle fiender på flukt, forstår man deres avslappede holdning til redebygging.

Se ternene angripe en amatørfotograf med stupdykking og fuglelort.