Julie Harris/Alamy/ImageSelect

Video: Hanner går til ekstremer i jakten på make

Tissmaking, sensuelle dansetrin og testikler dinglende ut av munden – oppfinnsomheten kjenner ingen grenser for naturens vårkåte casanovaer.

Handymenn

Fugl bygger fargestrålende hytte til sin utkårede

Se gartnerfuglen pynte sin ungkarshybel med alt fra bær og blader til sugerør og plastlokk.

Fuglehanner med fargerike fjærdrakter er kjent for å legge stor vekt på prakt og skjønnhet når de skal imponere hunnene. Gartneren være ikke den mest iøynefallende sammenlignet med andre arter, men kanaliserer i stedet sine estetiske evner mot å bygge hytter beregnet til elskovsakten.

Hannen dekorerer hytta med all verdens fargerike gjenstander han kan få fatt i, og er storsamler av bær, blomster, insektrester, sneglehus, fjær, glasskår, mynter, ølkapsler, plastlokk og andre ting i samme fargenyanse. Noen arter maler til og med veggene med en blanding av knuste bær og spytt.

Hannen kan bruke flere måneder på å bygge og vedlikeholde elskovsredet, og må også bruke krefter på å holde andre hanner unna. Konkurransen er beinhard, og hanner ender ofte i slagsmål.

De forsøker hele tiden å sabotere andre hytter og stjele fra utsmykkingen. Hvis en hunn virker interessert, danser og synger hannen og inviterer henne inn i hytta, der hun befruktes.

Silkegaver sikrer husfreden

Flott innpakkede gaver gir hannen tid og adgang til hunnens kjønnsåpning og reduserer risikoen for at han blir spist.

Magen er etter sigende veien til en kvinnes hjerte, og intet sted i naturen passer talemåten bedre enn hos rovedderkoppene. Her er det vanlig at hannen tar med en silkeinnpakket gave til hunnen.

Gaven inneholder som regel et insekt han har fanget, men late hanner kan finne på å spinne silke rundt nytteløse gjenstander, for eksempel frø, smågrener eller et tom eksoskjelett.

Hunnen fokuserer på gaven, og mens hun pakker opp, kan hannen pare seg med henne. Er gaven tom, bør paringen være overstått i en fart, i og med at kannibalisme er helt vanlig blant rovedderkoppene.

Symmetri imponerer hunnene

Kulefisken dytter møysommelig rundt på sandkorn i sju-ni dager for å bygge sin imponerende symmetriske sandsirkel. Se mesterverket i videoen.

Forskerne var litt overrasket da de i 2011 oppdaget hvem som sto bak spektakulære geometriske mønstre på havbunnen.

Tross sin beskjedne størrelse på bare tolv centimeter anlegger den japanske kulefisken flotte mønstre med en diameter på opptil to meter, som skal overbevise forbipasserende hunner om at han er noe å satse på.

Blir hun imponert av symmetrien, legger hun eggene sine i midten av sirkelen, slik at hannen kan befrukte dem. Sirkelens utforming beskytter eggene mot vannstrømmer. I midten er strømmen redusert med 25 prosent.

Skittent begjær

Sjiraff smaker på hunnens urin

Sjiraffhannen bukker ned i hunnens urinstråle og smaker på den. Formålet er å sjekke nivåene av kjønnshormoner.

Selv om sjiraffer kan pare seg året rundt, er hunnene bare fruktbare i en veldig kort periode, under fire dager, i løpet av en syklus som varer i to uker. Derfor prøvesmaker sjiraffhannen på urinen hennes for å finne ut om tiden er inne.

Når hannen skal finne en fruktbar hunn, går han rundt i flokken og støter hodet mot hunnenes bakdeler for å få dem til å spre beina og urinere. Når en av hunnene urinerer, bøyer han den lange halsen og stikker hodet inn i strålen for å smake og lukte.

Prøvesmakingen foregår med en såkalt flehmen-grimase, som brukes av de fleste hovdyr, der hannen bretter opp overleppa, åpner neseborene på vid gap og snuser dypt.

Smaken og lukten forteller hannen om innholdet av kjønnshormoner i urinen, og dermed om hun er fruktbar. Er hun klar til paring, bestiger han henne like etter og får øyeblikkelig utløsning. En sjiraffparing varer typisk i under to sekunder.

Falske testikler henger ut av halsen på kameler

Se kamelhannen blåse opp ganen slik at den ligner på en sekk testikler som henger ut av munnen.

Oppstemte hanner hos kameler og dromedarer har en rekke sanseinntrykk som skal gjøre inntrykk på hunnene.

De stikker halen mellom beina og dynker den i urin, som slynges rundt i lufta, mens to kjertler bak hodet og mellom ørene skiller ut feromoner som tiltrekker hunnene. Men det mest spektakulære trikset foregår med munnen.

Kamelen fyller luft i den bakerste delen av ganen, som kalles dulla. Da kan den henge ut av munnviken som en slakk ballong. Dullaen ligner testikler, og størrelsen er en indikator på hannens testosteronnivå.

Opphopet luft blåser opp ganen

1.

Tungen trukket tilbake og treffer et hulrom i dullaen. Ganemusklene spennes, slik at ganen blokkerer strupehodet.

2.

Blokkeringen presser luft inn i spiserøret, slik at det bygges opp et høyt trykk.

3.

Herfra sendes luften videre inn i dullaen. Dullaen presses ut av munnen og blåses opp.

De forbudte trinnene

Michael Jackson-fugl moonwalker seg til sex

Showdans i høyt tempo og sexy gule lår fyrer opp hunnene.

Hannene hos mellomamerikanske rødhettemanakiner er naturens beste dansere. De samler seg i små grupper, leiker, med opptil fem hanner. En etter en bryter de ut i dans. Selv om hannene konkurrerer om hunnene, er gruppeforestillinger en fordel, siden de til sammen kan lokke til seg flere hunner.

Dessuten har hannene større paringssuksess når andre vellykkede hanner er i nærheten. Hver fugl har sin egen pinne. Han fjerner blader og kvister og bruker den som sitt personlige dansegulv. Her viser han fram sine akrobatiske trinn for hunnene.

Det mest iøynefallende dansetrinnet er lynrask moonwalking, der hannen nærmest glir over grenen i høy fart uten å løfte beina. Hvis ikke det er nok til å fange hunnenes interesse, spankulerer hannen fram og tilbake for å vise fram sine flotte gule lår.

Erfarne flamingodansere mestrer 136 trinn

Se flamingoenes urkomiske danseforestillinger.

Når paringssesongen står for døren, kaster flamingoene seg ut i ulike kurtiseringsritualer. Mest imponerende er hannenes gruppedans, da hele kolonien samles til en enorm oppvisning. De mest rutinerte danserne har mer enn 136 ulike dansetrinn, som de viser fram for hunnene for å gjøre seg attraktive.

Hannene blir paringsmodne når de er omkring seks år gamle, og legger etter hvert til flere og flere dansetrinn til repertoaret. Jo eldre flamingoene blir, jo høyere blir vanskelighetsgraden av dansetrinnene, og jo lettere har de for å finne en partner.

Alt har imidlertid en slutt, og når de er om lag 20 år gamle, må de vike for yngre og mer spretne dansere.

Electric boogie med livet som innsats

Hannen hos påfugleedderkoppen forfølger sin utkårne og utfører en timelang dans med døden. (Spoiler alert: Videoklippet ender alt annet enn lykkelig)

Hos påfugledderkoppene er hannene dekorert med fargede mønstre og falske øyne. Fasaden imponerer hunnene, men er ikke nok i seg selv. Først når utsmykkingen kombineres med trollbindende dansetrinn, blir hannene uimotståelige.

Innledningsvis blir hunnens interesse fanget med vibrasjoner, og deretter begynner den hypnotiserende kurtisen. Den fargerike bakdelen løftes i været og svaier fra side til side.

Spinnekjertlene beveger seg fram og tilbake i høy fart, mens hannen danser rundt i helt særegne sekvenser.

Danseshowet er en nødvendighet, for hunnene er ekstremt selektive og parer seg bare én gang. Derfor kan en litt uinspirert forestilling føre til avvisning eller i verste fall døden, hvis hun velger å betrakte ham som et måltid i stedet for en kavaler.