Shutterstock
Verdens minste hund – Chihuahua

Verdens minste hund

Verdens minste hund noen gang var bare 9,65 centimeter høy. Da hun ble født, var hun så liten at hun kunne sitte i en teskje. Rasen hennes er imidlertid ikke den minste hunderase målt ut fra høyde.

Verdens minste hund

Verdens minste hund er, ifølge Guinness World Records, chihuahuaen Milly.

Med sine bare 9,65 centimeter fra pote til rygg fikk Milly tittelen som verdens minste hund i 2014. Den lille hunden døde imidlertid i 2020, og tittelen er fortsatt ikke gitt videre.

Milly bodde i Puerto Rico med eieren sin Vanessa Semler, som kalte henne for Miracle Milly. Miracle Milly veide bare et halvt kilo som voksen. Da hun ble født, i 2011, var hun så liten at hun kunne sitte i en teskje og måtte fôres med en øyedråpepipette.

Milly var mer enn elleve ganger mindre enn Zevs, som er verdens største hund.

I tillegg til tittelen som verdens minste hund har Milly også rekorden som verdens mest klonede hund. I alt er det laget hele 49 kloner av henne.

Vil du vite mer om hunder? Så les artikkelen vår om verdens smarteste og dumme hunder.

VIDEO: Møt Milly – verdens minste hund

Da Milly døde i 2020, var hun ni år.

Verdens minste hunderaser

Chihuahuaen blir ofte betraktet som verdens minste hunderase. Men måler man gjennomsnittlig høyde fra pote til skulder, blir den faktisk slått av en annen firbeint miniatyr.

Under kan du lese om verdens minste hunderaser målt ut fra gjennomsnittlig høyde.

1. Miniatyr-dachs

En miniatyr-dachs på gress

Miniatyr-dachsen er i gjennomsnitt verdens minste hunderase målt ut fra høyde.

© Shutterstock
  • Gjennomsnittlig høyde: 13–15 centimeter.

Miniatyr-dachsen er den minste form for dachs, og målt ut fra gjennomsnittlig høyde er den verdens minste hunderase.

Dachsen stammer fra Tyskland og var i mange år forbeholdt adelen.

Den ble som navnet antyder avlet til å følge jegere på jakt og grave seg inn i grevlinghuler. Med sin lange kropp og korte bein var den en ideell graver.

Dachsens spesielle kroppsbygning gjør imidlertid også at den har risiko for en spesiell form for skiveprolaps som blir kalt dachslammelse. På grunn av den lange ryggen kan nerver nemlig sette seg i klemme i ryggraden, noe som betyr at hunden kan ha problemer med å kontrollere bakbeina.

Dachsen har rykte for å være en god familiehund siden den er flink med barn. Imidlertid er det en hund med stor selvtillit som ikke alltid viser respekt for større hunder.

Les også artikkelen vår om hvor lenge hunder lever.

2. Chihuahua

Chihuahua

Verdens minste hund var en chihuahua, men rasen er ikke lavest i gjennomsnitt.

© Shutterstock
  • Gjennomsnittlig høyde: 13–20 centimeter.

Selv om chihuahuaen ikke er verdens minste hunderase, er den letteste. Med en vekt mellom 500 gram og tre kilo veier den betydelig mindre enn miniatyr-dachsen, som kan veie opptil fem kilo.

Chihuahuaen stammer høyst sannsynlig fra provinsen Chihuahua i det nordlige Mexico, men rasens historie er først dokumentert fra midten av 1800-tallet. Da begynte bønder fra Chihuahua å selge de små hundene til turister fra USA.

Chihuahuaen er en leken skapning med et stort ego som liker å få oppmerksomhet. Samtidig er den en trofast følgesvenn som vil gå langt for å beskytte eieren sin, noe som ofte fører til en fiendtlighet overfor fremmede hunder.

3. Pomeranian

Pomeranian

Pomeranians var populære hos den engelske dronning Victoria, som forelsket seg i rasen i Italia.

© Shutterstock
  • Gjennomsnittlig høyde: 15–18 centimeter.

Pomeranian, også kjent som Pom, er oppkalt etter området Pommern i det nordøstlige Tyskland og det nordvestlige Polen.

Den lille, revelignende hunden med stor, pjuskete pels er en verdens mest populære «toy-hunder», noe som er en betegnelse for veldig små hunderaser.

Rasens popularitet skyldes særlig den engelske dronning Victoria, som ble forelsket i den lille hunden på en reise til Italia og tok med et eksemplar hjem.

Pomeranians veide opprinnelig 9–13 kilo, men fra dronnings Victorias hunder ble størrelsen avlet til den vi kjenner i dag med en vekt på høyst 3,5 kilo.

Til tross for størrelsen sin har en pomeranian en stor personlighet. Den er livlig, intelligent, selvsikker og utadvendt og er ikke redd for å bjeffe mot mye større hunder.

4. Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier ble opprinnelig brukt til å jage rotter i England.

© Shutterstock
  • Gjennomsnittlig høyde: 18–20 centimeter.

Du kjenner kanskje yorkshire-terrieren som en fin, liten hund med glatt, lang, silkeaktig pels og en sløyfe på hodet. Den lille hunden var også spesielt populær blant adelige kvinner i slutten av 1800-tallet.

Men før den ble populær i disse kretsene, tilhørte den arbeiderklassen i England. Rasen ble nemlig i første omgang avlet i Yorkshire i det nordlige England, der den hadde i oppgave å jage rotter i gater og i gruver.

Den opprinnelige yorkshire-terrieren var større enn den vi kjenner i dag.

Da den ikke lenger skulle brukes som rottejeger, så arbeiderne nemlig¨ sitt snitt til å tjene penger på rasen. Den ble derfor avlet til å bli mindre, og man utviklet den lange silkeaktige pelsen.

Det var denne versjonen som ble utbredt i de adelige kretsene. I dag kommer den lille hunden også i en mer korthåret versjon.

Yorkshire-terrieren er energisk, modig og dominerende og lar ikke størrelsen sin komme i veien for konfrontasjoner med større dyr. Den er lojal og er kjent for å gå gjennom tykt og tynt for å beskytte familien sin.

5. Pekingeser

Pekingeser

Pekingeseren stammer fra det gamle Kina, der den var palasshund hos keiseren.

© Shutterstock
  • Gjennomsnittlig høyde: 15–23 centimeter.

Pekingeseren kan skryte av en lang historie som «palass-hund» for de kinesiske keiserdynastiene.

Pekingeseren var forbeholdt keiseren, og palassene hadde derfor ofte flere hundre av de små hundene løpende omkring. Hvis man forsøkte å stjele en av de verdifulle hundene, utløste det dødsstraff.

Pekingeseren kom til Europa da England erobret Peking og brakte fem pekingesere med seg hjem som krigsbytte. En av disse fikk lov til å bo hos den hundeinteresserte dronning Victoria.

Pekingerseren har tilnavnet «løvehund», noe som dels skyldes den utseende med den flate nesen, store øyne og lange pels, og dels dens store selvsikkerhet. Som gammel palasshund er pekingeseren nemlig en stolt og egenrådig hund. Den er ofte avmålt overfor fremmede, men er rolig og gjør bare en sjelden gang.