Vampyrflaggermus drikker menneskeblod

En søramerikansk vampyrflaggermus planter nå sine huggtenner i mennesker i stedet for de fuglene som vi har fordrevet. Det skaper fare for overføring av dødelige sykdommer som rabies og hantavirus.

Hairy-legged Vampire Bat

Hårleggvampyren foretrekker egentlig å sette tennene i fugler. Men nå må mennesket også bidra med blod.

© POLFOTO

De kravler inn på soverommet gjennom sprekker i vinduer eller hull i taket – og lander ubemerket på sovende mennesker i hengekøyer.

Slik mener forskerne at den lille vampyrflaggermusen Diphylla ecaudata får satt sine barberbladsskarpe fortenner i menneskehud, slik at den kan bite hull og slikke i seg et blodig måltid med blod.

Og det er helt nytt.

Hver femte prøve avslører menneskeblod

Normalt lever flaggermusen av fettholdig fugleblod og ikke proteinholdig blod fra pattedyr.

Men en overraskende studie av 70 avføringsprøver fra nasjonalparken Catimbau i det nordøstlige Brasil har vist at over hver femte flaggermus - 21 prosent - har inntatt menneskeblod.

>> Fascinert av naturens enere? Bli med til Galapágos!

Forskerne påpeker at innflytning av mennesker i nasjonalparken, kombinert med skogrydning og jakt, har jaget bort flaggermusenes matkilder, guanfugler og tinamoufugler.

– Flaggermusene tilpasser seg omgivelsene og utnytter de ressursene som er tilgjengelige, sier biolog Enrico Bernard fra Pernambuco Universitet til New Scientist.

Blodsuger kan være farlig

Problemet er at vampyrflaggermusen kan overføre både rabies og hantavirus til mennesker når de biter.

Rabies tar flere menneskelig i Brasil, særlig blant barn. Det er en grusom infeksjonssykdom med en dødelighet på 100% hvis den ikke oppdages i tide.

Hantavirus er ikke meget bedre, da den kan føre til hantavirus-syndrom (HPS); en potensielt dødelig luftveissykdom som fyller lungene med væske. Der finnes ingen effektiv behandling.

Flaggermuseksperter vil nå undersøke flaggermusene i nasjonalparken nærmere.