Vampyrflaggermus angriper mennesker i Brasil

Gjentatte angrep fra vampyrflaggermus har de siste månedene skapt uro nordøst i Brasil. Ofrene er særlig barn og eldre, som blir bitt mitt på natten.

Forskerne mener at den økende urbaniseringen og mangelen på flaggermusenes naturlige næringskilder har tvunget dem til nærkontakt med mennesker.

© Shutterstock

Innbyggere i den brasilianske storbyen Salvador har de siste tre månedene vært vitne til et uvanlig fenomen:

Vampyrflaggermus, som går til angrep på mennesker midt på natten.

Flaggermusene har så langt bitt 40 personer fra området. Av disse har en mann dødd av rabies.

Det rapporterer den lokale helsemyndigheten SESAB og nyhetsbyrået Agencia Brasil.

Eldre og barn i faresonen

Ofrene er særlig barn og eldre mennesker, som blir bitt på utsatte områder av kroppen, som f.eks. føtter, hender og ansikt mens de sover.

Og det får nå de lokale helsemyndighetene til å anbefale innbyggerne å holde vinduene lukket, vaksinere kjæledyrene sine og søke legehjelp med en gang hvis det er mistanke om bitt.

Rabies er det man frykter mest etter nærkontakt med flaggermus, for viruset kan angripe hjernen, der det har en dødelighet på hele 100 %.

Tvunget til å suge menneskeblod

Selv om flaggermusenes oppførsel er uvanlig, har forskerne likevel en forklaring på den plutselige sansen for menneskeblod.

Salvador ble grunnlagt av portugisiske kolonister i det 16. århundret som den første hovedstaden i Brasil. Og det betyr at byen er full av forlatte og gamle bygninger som fungerer som det perfekte oppholdssted for flaggermusene.

Samtidig betyr utvidelse av byområder og påfølgende mangel på flaggermusenes naturlige næringskilder at de av ren nød snuser opp menneskeblod.