Usynlig Borrelia sprer seg

Naturelskere bør nok være litt ekstra nøye med å sjekke kroppen for blodsugende flått. En ny Borrelia-bakterie, som gjemmer seg i stadig flere skogflått, kan nemlig føre til lammelser – uten at du aner at du er smittet.

Flåt

Skogflåtten er med sine opptil 200.000 årlige angrep på mennesker Nordens farligste dyr.

Den lille edderkopplignende midden bærer rundt på farlige bakterier og virus, som fører til feber, hodepine, hevelser og lammelser.

En ny type Borrelia-bakterie har nå klart å gjemme seg så godt i kroppen at den er nesten umulig å oppdage.

Borrelia gir ofte et rødt utslett

Den mikroben som en flått oftest er smittet med i Norden, heter Borrelia burgdorferii og fører til sykdommen borreliose.

De klassiske symptomene på borreliose er et voksende rødt utslett omkring bittstedet 1-4 uker etter smitten, og etter hvert med et blekt område i midten. Hodepine, tretthet og muskelsmerter følger med.

Hvis ikke Borrelia-bakterien blir fjernet med antibiotika, kan den føre til såkalte nevroborreliose, hvor nervene blir skadet, slik at offeret blir stiv i nakken og lam i blant annet ansiktet.

Ny Borrelia er vanskelig å oppdage

Sommeren 2014 fant en gruppe forskere for første gang en ny type Borrelia, kalt Borrelia miyamotoi, i de nordiske landene. Arten har vært kjent i USA siden 2011, hvor den ble funnet i blodprøver fra smidde personer. Den nye typen er blant annet funnet i Tsjekkia, Sverige, Tyskland, Danmark, Norge og Finland.

Borrelia miyamotoi er mye vanskeligere å oppdage fordi den ikke gir noe rødt utslett omkring bittet.

Infeksjoner med den nye bakterien kan ifølge forskere og leger bli forvekslet med for eksempel influensa.

Men i motsetning til en influensa gir Borrelia feber i flere omganger og kan føre til nerveskader.

Forskerne frykter at den nye bakterien vil spre seg i Europa og Norden i løpet av de neste årene, blant annet på grunn av en markant økning i antallet flått.

Flått går etter varmen. Sjekk særlig hår, armhuler, skritt og knehaser.

Borrelia lurer immunforsvaret

Forskerne vet fortsatt ikke hvorfor Borrelia miyamotoi ikke gir utslett på huden.

Men de antar at bakterien er utstyrt med noen svært effektive våpen, som er bedre egnet til å hemme hudens normale betennelsesreaksjoner etter et bitt.

Alle typer Borrelia overføres med flåttens bitt og spytt. Inne i kroppen stenger bakterien produksjonen av små proteiner på overflaten som ellers ville blitt oppdaget av menneskets immunforsvar.

Det betyr at immunforsvaret ikke blir aktivert, og at bakterien ikke nedkjempes.

Sverige er hardest rammet av skogflått og Borrelia

Av alle de nordiske landene er Sverige hardest rammet av Borrelia, etterfulgt av Finland, Danmark og Norge. Du kan lese mer i vår store artikkel om den blodtørstige Borrelia-midden: