Pygmæspidsmus og grene

Topp 5: Hvilket pattedyr er verdens minste?

Blåhvalen er som kjent verdens største pattedyr, og den afrikanske elefanten det største pattedyret på land, men hvilket pattedyr er egentlig det minste i verden?

Blåhvalen er som kjent verdens største pattedyr, og den afrikanske elefanten det største pattedyret på land, men hvilket pattedyr er egentlig det minste i verden?

Daniel Heuclin/Nature Picture Library

1. Pygméspissmus – 1,8 gram

Pygmaespidsmus
© Shutterstock

Pygméspissmusen, som har en kroppslengde på bare 4 centimeter, lever i et belte som strekker seg fra Europa og Nord-Afrika til Sørøst-Asia. Den spiser insekter – gjerne to ganger vekten sin om dagen – og går ikke av veien for å jakte på dyr på sin egen størrelse. Dyret er dessuten kjent for den høye pulsen: over 1500 hjerteslag i minuttet.

2. Humleflaggermus – 2,0 gram

Humlebiflagermus
© Dr. Merlin D. Tuttle/Photoresearchers/Ritzau Scanpix

Den minste flaggermusen i verden er, med en lengde på 3,2 centimeter, bare på størrelse med en humle. Den lever i grupper på opptil 500 individer i huler i Myanmar og Thailand. Den forlater bare hulen for å jakte på insekter om lag en halv time hver morgen og kveld.

3. Pygméspringmus – 3,8 gram

Pygmaespringmus
© Depositphotos

En kroppslengde på bare 4,4 centimeter gjør pygméspringmusen fra Pakistan vanskelig å få øye på. Og den er enda vanskeligere å fange. De lange bakbeina gjør at den kan hoppe flere meter over ørkensanden mens den holder balansen med den 8 centimeter lange halen.

4. Pungspissmus – 4,3 gram

Pungspidsmus
© Jiri Lochman/Nature Picture Library

I tillegg til den beskjedne størrelsen på 6 centimeter er den australske pungspissmusen spesiell på grunn av et ekstremt flatt hode. Kraniet er mye bredere enn det er høyt. Fra topp til bunn måler det bare 3–4 millimeter, og det utnytter dyret til å stikke hodet ned i sprekker i jorden etter bytte.

5. Afrikansk dvergmus – 7,5 gram

Afrikansk dværgspidsmus
© Shutterstock

Den bare 5,5 centimeter lange gnageren er utbredt i Afrika sør for Sahara i veldig tørre områder. Tørsten stiller den på sin helt egen måte. Når natten faller på, stabler den opp små steiner foran hulen sin. I løpet av natten samler steinene dugg som dyret så lepjer i seg om morgenen.