Shutterstock
Haj under vand sanser

Supersanser styrer dyreriket

Dyrene har sanser som langt overgår menneskets. Se videoklipp med eksempler på naturens fantastiske supersanser.

Stjernemuldvarpen føler seg frem til mark i total mørke, hammerhaien registrerer hver en muskeltrekning på havbunnen og narhvaler kan fornemme væromslag.

Dyrene har sanser som langt overgår menneskets. Særlig havdyr er utstyrt med supersanser.

Haienes supersanser merker hjerteslag

Hammerhaier er utstyrt med en elektrisk kjøttskanner. Undersiden av det spesielle hodet er dekket med såkalte lorenziske ampuller som sanser den lille elektrisiteten en muskeltrekning eller et hjerteslag fra et byttedyr sender ut.

Videoklippet er på engelsk og ikke tekstet

Delfinenes supersanser sender ekko

Ekkolokalisering er blant de mest nyttige supersansene. Med luftblærer rundt blåsehullet skaper delfinene klikkelyder, som forsterkes og fokuseres ut gjennom et fettlegeme i pannen kalt melonen.

Når lydbølgene treffer f.eks. svømmeblæren på en fisk, kastes ekkoet tilbake til delfinen, som låser seg fast på byttet.

Videoklippet er på engelsk og ikke tekstet

Narhvalenes supersanser forutser været

De ser svære ut, men er mye mer enn et våpen i paringstiden. Narhvalenes supersanser sitter i de spesielle tennene, som er fulle av følsomme nerver. Tennene kan fornemme endringer i lufttrykk og temperatur, og dermed om det er et væromslag på vei.

Narhvalen bruker hovedsakelig tannen til å registrere saltinnholdet i vannet. Hvis saltinnholdet faller, fryser hvalenes pustehull fortere til is, og hvalene søker seg til et nytt sted der de ikke risikerer å "fryse inne".

Videoklippet er på engelsk og ikke tekstet

Vampyrflaggermusen har varmesyn

Narhvalen bruker den enorme tannen sin til å måle forskjeller i trykk og temperatur, og flaggermusen har varmesyn.