Shutterstock

Stor studie: Disse hundene lider mest i varmen

Kranieform og vekt kan ha stor innflytelse på hundens risiko for å bli syk av varmen. For selv om våre firbeinte venner svetter gjennom potene, har intens avl gjort enkelte raser mer sårbare i varmen.

Når solen steker fra skyfri himmel og setter din indre termostat under press, sørger tusenvis av svettekjertler overalt på kroppen din for å fjerne varmen.

Men det gjelder ikke for hunder. Med bare noen få svettekjertler plassert på potene og snuten må våre firbeinte venner bruke andre metoder til å kvitte seg med overskuddsvarmen.

På termiske bilder er hundens tunge rød fordi den er varm. Gjennom tungen utledes nemlig en stor del av kroppsvarmen.

©

Pesing redder hunder fra varme

Og nå har engelske forskere fra Nottingham Trent University sett nærmere på hvilke hunderaser som har størst problemer med temperaturstigningene.

I en ny stor studie har forskerne gjennomgått data fra mer enn 900 000 engelske dyrlegebesøk i 2016. Og konklusjonen er klar: Noen hunder tåler varme mye dårligere enn andre – og særlig vekt, alder, rase og kranieform ser ut til å være avgjørende.

Kortsnutede raser sliter i varmen

Tallene bak studien viser blant annet at:

  • I alt 390 hunder hadde hatt såkalt varmerelaterte sykdommer i perioden, mens 56 av hundene døde av det.
  • Store hunder over 50 kilo klarer seg tre ganger dårligere i varmen enn hunder under 10 kilo.
  • Hunder over tolv år har større risiko for å bli syke i varmen.

Forskerne oppdaget også at noen raser sliter: kortsnutede hunder, som engelsk og fransk bulldogg, er dobbelt så utsatte som for eksempel beagle eller border collie. Aller verst var det for rasen chow-chow, som blant annet er kjent for sin lange pels.

Hunderasen chow-chow, som bl.a. er kjent for sin blå tunge og lange pels, er, ifølge forskerne den rasen som er mest utsatt i varmen.

© Shutterstock

Resultater overrasker forskerne

Bulldoggen har også i tidligere forsøk vist seg å være ekstra varmefølsom. Men forskerne kom også fram til mer overraskende resultater.

Blant annet viser den nye studien at en golden retriver har hele 2,7 ganger større risiko for å bli syk av varmen enn for eksempel en labrador selv om de har samme størrelse, påpeker forskerne. Enda mer overraskende er det at greyhound har hele 4,26 ganger større risiko for å bli syk i varme enn en labrador.

Overavlet hund kan verken puste, løpe eller bite

Intens avl har presset anatomien til en rekke hunderaser langt over grensene for hva som er sunt. Store hunder har blant annet lett for å bli overopphetet – spesielt de som har hemmet pust – og lider ofte av beinkreft.

Veldig små hunder har derimot problemer med å holde varmen og har problemer med knær og hofter, som lett går ut av ledd. Pekingesere, bulldogger og andre raser med forkortede snuter har problemer med løpe fordi de ikke får i seg nok oksygen.

Bulldogger har så store problemer med å trekke pusten og holde seg avkjølt at den nederlandske kennelklubben i 2014 innførte et krav for avlsbulldogger: De skal kunne gå én km på tolv minutter og deretter klare å normalisere pusten og kroppstemperaturen på under et kvarter.

Kjeven på samme type hund er ofte for kort til tennene. Øyehulene kan bli så små at øyeeplene har en tendens til å falle ut. Hudfolden over bulldoggens nese skal helst renses jevnlig, sammen med øynene, og de fleste kullene tas med keisersnitt fordi valpenes hoder er for store for morens kropp.

15.000 år siden: Ur-ulver temmes

En nå utdødd type ulv slo seg ned med mennesket for om lag 15.000 år siden. Kraniet har lange og sterke kjever til å drepe byttet.

© Shutterstock

1860: Bulldogg i arbeid

Bulldoggen hjalp med å håndtere okser. Nesen er trukket tilbake slik at hunden kan puste fritt selv om tennene sitter plantet i en okse.

1906: Kraniet kortes ned

Bulldoggen avles nå til kjæledyr, og rasens kjennetegn overdrives. Hodet blir bredere enn det er langt. Underbittet forstørres.

2004: Ekstremt underbitt

Fokus på underbittet og den kraftige hudfolden over nesen har gitt hunden et bitt som ville vært ubrukelig til å holde på en okse.

© Shutterstock