Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hullet i kraniet har merker i kanten som minner om merker fra operasjoner på mennesker.

© Fernando Ramírez Rozzi
Dyr

Steinalderku ble brukt som forsøksdyr

Helt tilbake i steinalderen utførte mennesket hjernekirurgi. Men før de kompliserte inngrepene øvde fortidens kirurger seg på dyr.

Analyser av et 5400 år gammelt kukranium tyder på at steinaldermennesker praktiserte hjernekirurgi på husdyrene sine. Kraniet ble funnet allerede
på 1970-tallet i Vendée-området i Frankrike, men hullet ble i første omgang betraktet som en skade kua hadde fått ved et sammenstøt med et annet dyr.

Nye analyser av kraniet utført ved Det nasjonale senteret for vitenskap i Frankrike tyder imidlertid på en annen årsak.

Avansert teknikk avslører boring

Forskerne har undersøkt kraniet med avanserte mikroskoper og funnet ut at det ikke er noe som tyder på at kua har vært utsatt for et slag mot hodet. Derimot er det skrapemerker i kanten av hullet som ligner på de merkene som er funnet i
kranier fra steinaldermennesker. Gjennomboring av kranier – såkalt trepanering – ble allerede i steinalderen brukt som behandling mot hjernelidelser.

© Fernando Ramírez Rozzi

Kua var forsøksdyr

Funnstedet regnes for å ha vært et senter for handel med kveg, og det er funnet hundrevis av kukranier i området. Det er slett ikke sikkert at kua har vært syk, mener forskerne, for det er ikke funnet flere kukranier med tilsvarende hull. Samtidig er det usannsynlig at eieren skulle foreta en hjerneoperasjon på en ku
i stedet for å slakte den.

En annen og mer sannsynlig forklaring er at kua har vært forsøksdyr, og at operasjonen er gjennomført som øvelse før den skulle utføres på et menneske med en hjernelidelse.

Les også:

Slanger

Et liv på magen ga slangen suksess

10 minutter
Folkeslag

Derfor forlot mayaene Tikal

3 minutter
Klimaendringer

Skogbranner er en tikkende bombe under CO2-regnskapet

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul