Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Photo by Jez Timms on Unsplash
Dyr

Sover hester stående?

Så vidt jeg vet låser hester og kuer leddene slik at de kan sove stående. Hvordan gjør de det, og er det sant at velter man et av disse dyrene mens det sover, kan det ikke komme opp igjen?

Både hester, kuer og mange andre store planteetere kan sove stående takket være spesielle tilpasninger i bena. Ved hjelp av små muskler flytter dyrene noen sener rundt leddene når det er tid for å hvile. Det gjør at senene automatisk strammes når dyret hviler vekten på dem, og dermed blir leddene hindret i å bøye seg. Systemet er imidlertid ikke helautomatisk, og derfor kan ikke dyrene sove stående i lengre tid om gangen. Heldigvis trenger mange svært lite søvn, og sover ofte bare i korte perioder om gangen. For noen arter kan det dreie seg om noen få minutter, men de fleste legger seg også ned innimellom. Systemet med låste ledd er trolig utviklet fordi det er for farlig for planteetere å legge seg ned og sove i lengre tid. Det er imidlertid en myte at en sovende hest eller ku ikke kan reise seg opp igjen hvis den blir veltet. For øvrig har flaggermus og visse fugler som sover hengende i trær eller sittende på en gren, hatt en liknende utvikling. Hos dem får senene tærne til å trekke seg sammen slik at dyret kan holde seg fast uten å bruke muskelkraft.

Les også:

Elephant
Dyr

Dyrene sover fra tre til 20 timer

0 minutter
Dyr

Dyr har øyne til alle formål

8 minutter
Dyr

Den er søt, men er den smart også?

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul