Skanninger avslører slangenes fordøyelse

For første gang kan vi se hvordan en slange nedbryter maten

Scientists with python

En pytonslange nøyer seg ikke bare med å åpne gapet og sluke byttet, viser undersøkelser ved Aarhus Universitet i Danmark. Ved å kombinere CT- og MRI-skanninger kunne forskerne se hva som skjedde inne i en levende burmesisk pytonslange etter at den hadde fått i seg en rotte. Kombinasjonen av CT-skanninger som viser hardt vev som skjelettet, og MRI-skanninger som viser mykt vev som organene, lot forskerne følge slangens fordøyelsessystem i knivskarpe detaljer.

X-ray of python

I undersøkelsen matet forskerne pytonslangen med rotter og skannet den deretter 2, 16, 24, 40, 48, 72 og 132 timer etter matinntaket. Det viste seg at pytonslangens organer endret seg i fordøyelsesprosessen. Det gjaldt særlig hjertet, som økte sin størrelse med 25 prosent. Det skyldes sannsynligvis at slangen trenger mer energi under fordøyelsesprosessen. Selve tarmsystemet utvidet seg også, mens galleblæren ble mindre. Skanningene viste for øvrig at en pyton på fem kilo brukte 132 timer på å fordøye en rotte.

Forskerne har også skannet andre dyr og mener at denne typen skanninger i fremtiden kan bidra til å kurere dyr som er syke.