Shutterstock
Eastern Brown Snake

Hvorfor har Australia så mange giftslanger?

Jeg har hørt at de fleste farlige giftslanger lever i Australia. Hvordan kan det henge sammen?

Opptellinger viser at Australia har hele 66 arter av giftslanger. Brasil har imidlertid 79 arter og Mexico 80.

Til gjengjeld er Australia hjemsted for mange av de farligste, blant annet klodens aller giftigste: innlandstaipanen. Et enkelt bitt fra den inneholder nok gift til å drepe 250 000 mus.

Australias farligste bitt

Inland Taipan snake
© Shutterstock

Den grønnbrune innlandstaipanen er verdens giftigste krypdyr. Det er nok nervegift i et enkelt bitt til å ta livet av over 100 mennesker eller 250 000 mus.

Eastern Brown Snake
© Shutterstock

Den østlige brunslangen er klodens nest giftigste slange. Den lever nær mennesker og er derfor skyld i de fleste dødelige slangebittene i Australia.

Eastern Tiger snake
© Shutterstock

Tigerslangen er enda en av klodens aller giftigste slanger. Når den biter, avgir den opptil 65 mg gift – nok til å drepe 20 voksne mennesker.

Det høye antallet giftslanger i Australia skyldes at mange av landets slangearter tilhører giftsnokfamilien, Elapidae.

Australia unngår dødsofre

Ifølge en oversikt i det medisinske tidsskriftet The Lancet fra 2019 er slangebitt hvert år skyld i mellom 81 000 og 138 000 dødsfall. De aller fleste av dem skjer i Sørøst-Asia og Sør-Amerika.

I Australia dør bare to mennesker i gjennomsnitt i året på grunn av slangebitt. Forskerne forklarer det lave tallet med at australiere vet hvordan man skal unngå slangene, og at helsevesenet behandler slangebitt med blant annet motgift.