Solen steker over ørkenlandskapet i La Buitrera i det nordlige Patagonia i Argentina, mens tre paleontologer leter etter fossiler. Alle tre kravler mens de skanner overflatens grus og stein for tegn på knokler.
Plutselig finner den ene en rullestein som viser seg å være et fossilert slangekranium. Det er bare få centimeter langt og nesten perfekt bevart i 3D-struktur, noe som er interessant av to grunner.
Forskere har lenge manglet de nødvendige brikkene til å kartlegge slangens utviklingshistorie, dels fordi det bare finnes få og fragmenterte spor av slangekranier, dels fordi mange fossiler som regel er lettere ødelagte eller ofte blir funnet i 2D etter mange års press på bunnen av et fossilleie. Men etter funnet i La Buitrera endrer det seg.
Nå har de det best bevart fossilkraniet fra noen fortidsslanger og ytterligere sju fossiler som ble funnet i samme område.
Tilbake i laboratoriet viser fossilet seg å stamme fra slangen Najash rionegrina. Funnene forteller at slanger mistet forbeina vesentlig tidligere enn forskerne hittil hadde trodd, men også at de holdt på bakbeina i millioner av år. Dermed forbinder Najash slangenes fortid som firbeint med nåtiden.
Fossilkraniet er en videreutvikling av kraniene til firbeinte krypdyr, men i et mellomstadium og fortsatt uten alle de fleksible kjeveleddene som dagens slanger har. Og så hadde Najash bakbein da den levde for 93–100 millioner år siden – en levning fra forfedrene med fire bein.
Magert fossilarkiv skaper tvil
Slanger tilhører en gruppe reptiler, såkalte squamater, som også inkluderer firfisler og øgler. Selv om det er vanskelig å få øye på, er slanger og firfisler tett beslektet. Begge nedstammer fra en gruppe av eldgamle firfisler.
Så langt er forskerne enige, men bortsett fra det er slangenes opprinnelse og evolusjonære historie omgitt av mystikk.
To konkurrerende teorier foreslår at de første slangene enten oppsto i havet eller stammet fra landlevende firfisler som spesialiserte seg som gravere. Usikkerheten skyldes blant annet at de aller fleste slangene har vært smådyr med skrøpelige skjelett som raskt forgår, noe som betyr at fossilarkivene er mangelfulle og først og fremst består av spredte biter av ryggradstykker.
Dessuten kan en stor andel av forhistoriske slanger være forsvunnet for evig uten å etterlate seg spor, da de fleste slangefossilene over tid er erodert.