Shutterstock
Mann holder anakonda

Anakonda – verdens største slange

Anakondaen kan veie over 200 kilo og bli over åtte meter lang. Den gigantiske kvelerslangen lever i jungelen i Sør-Amerika og kan knuse en alligator på noen minutter og svelge en hjort i én bit.

Anakondaen er verdens største slange

Den grønne anakondaen er verdens største slange etter vekt.

Den kan veie over 200 kilo, og de største anakondaene har en omkrets som et traktordekk.

Anakondaen må imidlertid se seg slått på målstreken av nettpytonen, Python reticulatus, som verdens lengste slange. Nettpytonen kan nemlig bli opptil ti meter lang.

VIDEO: Bygningsarbeidere finner gigantisk anakonda i grotte

I 2016 støtte bygningsarbeidere i Brasil på en gigantisk anakonda etter å ha foretatt en kontrollert eksplosjon i en grotte. Anakondaen veide visstnok 400 kilo og målte ti meter i lengden, noe som gjør den til den største av sitt slag noen gang. Det er imidlertid aldri blitt fastslått helt sikkert at funnet var ekte.

Den største anakondaen vi med sikkerhet kjenner til, er en hunn som ble skutt i det sørlige Brasil i 1960.

Den målte 8,45 meter i lengden og 1,11 meter i omkrets og veide hele 227 kilo.

Hvor lever anakondaen?

Anakondaen lever først og fremst i sumpområder nær de største elvene i Sør-Amerikas jungler og regnskoger.

Det finnes fire primære arter av anakondaer:

  • Boliviansk anakonda
  • Svartflekket anakonda
  • Gul anakonda
  • Grønn anakonda.

Den store grønne anakondaen lever i den nordlige delen av Sør-Amerika – Venezuela, Colombia, Brasil, Ecuador, Bolivia, Peru, Guyana og Trinidad.

Den gule anakondaen lever lenger sør, i Bolivia, Paraguay, Uruguay, det vestlige Brasil og det nordlige Argentina.

Den svartflekkede anakondaen lever i det nordøstlige Brasil og i Fransk Guyana, og den bolivianske anakondaen lever, som navnet antyder, i Bolivia.

Fire menn holder anakonda

Anakondaen er verdens største slange og kan veie over 200 kilo. I naturen blir anakondaen som regel ikke mer enn 10 år gammel, men i fangenskap kan den godt bli mer enn 30.

Siden 2003 har både den grønne og den gule anakondaen også bosatt seg i sumpområdet Everglades i Florida i USA.

Disse to anakondaartene har sannsynligvis funnet veien til USA som importerte kjæledyr som har blitt sluppet løs og nå har formert seg i Everglades.

I et forsøk på å begrense utbredelsen av den fremmede slangearten vedtok Florida i 2019 en lov som gjør det ulovlig å importere anakondaer og holde dem som kjæledyr.

Kart over anakondaens levesteder

Kartet viser den grønne anakondaens naturlige leveområder. Anakondaen finnes hovedsakelig i sumpområder ved noen av de største elvene i Amazonas-jungelen.

© Shutterstock

Hva spiser anakondaen?

Den grønne anakondaen når den ufattelige matchvekten gjennom et variert kosthold som består av alt fra fugler og skilpadder til rådyr, tapirer og til og med alligatorer og jaguarer.

Til tross for betegnelsen kvelerslange dreper den ikke byttedyr ved å kvele dem.

I stedet klemmer slangen så hardt rundt byttedyret at blodårene kollapser. Det hittil største «trykket» fra en anakonda er målt til 90 psi, noe som svarer til å ha en mindre buss solid plantet på brystkassen.

Det enorme trykket gjør at hjertet til byttet ikke klarer å pumpe blodet rundt i kroppen. Når anakondaen har klemt livet ut av byttet sitt, åpner den det elastiske gapet og svelger det i en gigantisk munnfull.

Anakondaen kan svelge et bytte som er dobbelt så stort som den selv. Og er byttedyret stort nok, kan anakondaen gå uten et måltid i opp til et år.

VIDEO: Se anakonda gulpe opp igjen en ku

Anakondaen kan spise nesten alt, men for denne anakondaen ble en ku en for stor munnfull. Det finnes også eksempler på anakondaer som har revnet og dødd etter å ha forsøkt å spise altfor store alligatorer.

Spiser anakondaen mennesker?

Det finnes ingen beviser for at anakondaen har drept og spist mennesker – til tross for at lokale historier om mennesker som har endt sine dager i anakondaens mage, florerer mange steder i Sør-Amerika.

Ut fra størrelsen på de byttedyrene som anakondaen kan nedlegge, er det imidlertid mye som tyder på at verdens største slange godt kan drepe et voksent menneske.

Om den også ville kunne svelge et menneske, er imidlertid en annen sak. Flere forskere peker på at de brede skuldrene våre kan være en umulig oppgave selv for de bevegelige kjevene.

I 2014 satte den amerikanske filmmakeren og slangeeksperten Paul Rosolie seg som mål å finne ut om det er mulig for en anakonda å svelge et menneske.

Anakonda med öppet gap

Som de fleste andre slanger kan anakondaen skille kjevene ved hjelp av elastiske leddbånd når byttet skal svelges. Denne bevegeligheten gjør verdens største slange i stand til å svelge dyr som er like tykke som det tykkeste stedet på slangens egen kropp. Hadde mennesket hatt samme egenskap, kunne vi svelget en sau i en munnfull.

© Shutterstock

Formålet med det vanvittige forsøket var også å filme anakondaen innefra for å undersøke hvordan den kverner opp byttet, og å lære mer om jaktatferden.

«Anakondaen er den mest fryktinngytende arten i hele Amazonas», sa Rosolie like før han iførte seg den spesiallagde vernedrakten, innsmurt med griseblod, som skulle gjøre ham i stand til å utføre forsøket uten å skade seg selv eller slangen.

Men forsøket gikk ikke etter planen.

Etter få sekunder holdt anakondaen på å brekke armen hans. Rosolie tilkalte sikkerhetsfolkene og rakk «bare» å ha toppen av hodet inne i anakondaens gap.

Er anakondaen truet?

Anakondaen befinner seg i den absolutte toppen av næringskjeden og har ingen naturlige fiender.

Verdens største slange er ikke umiddelbart truet av utryddelse, og bestanden av anakondaer er stabil. Det betyr imidlertid ikke at den gigantiske kvelerslangen kan leve uten frykt.

Anakondaen blir ofte drept av mennesker. Noen dreper slangen for å bruke skinnet til pynt eller for å lage lær av det.

Andre dreper slangen fordi de er redde.

Den største trusselen mot anakondaen er imidlertid at stadig mer av regnskogen i Amazonas blir brent ned.

Skogrydding i Amazonas

Fra august 2020 til juli 2021 ble det ryddet 10 476 km2 regnskog i Amazonas. Det er en økning på 57 prosent sammenlignet med året før.

© Shutterstock

Titanoboa – verdens største slange noen gang

Med sine mer enn 200 kilo er anakondaen utvilsomt verdens største slange i moderne tid, men den enorme slangen blekner ved siden av en forhistorisk gigant som snodde seg gjennom Colombias regnskoger for 60 millioner år siden.

Monsterslange veide et tonn

I 2009 gravde en gruppe arkeologer fram en rekke fossiler fra en kullgruve i Colombia.

Etter en gransking av ryggvirvlene fastslo de at fossilene tilhørte en utdødd kjempeslange i slekt med kongeboa, pytonslange og anakonda.

«Vi sammenlignet ryggvirvelen med en nålevende slange, og det var tydelige likheter. Vi så at slangen ikke bare hadde vært stor. Den var den største som vitenskapen kjente til», forteller studenten Alex Hastings i dokumentaren «Kjempeslangen fra fortiden».

Illustrasjon av Titanoboa

Titanoboa var ikke bare den største slangen noen gang, den var også det største virveldyret på land etter dinosaurenes fall.

© Jason Bourque

Den forhistoriske slangen, som har fått navnet Titanoboa, var 13 meter lang og veide et tonn.

Arkeologene sammenlignet fossilene fra Titanoboa med anatomien til andre levende og utdødde slangearter. Det gjorde dem i stand til å gjenskape Titanoboa i full størrelse.