Vinnerne kåret: Her er årets tøffeste undervannsbilder

Vinnerne av den prestisjefylte Ocean Art Photography Competition er nettopp kåret. Og enda en gang inviterer noen av verdens beste fotografer oss helt tett innpå de mest dragende skapningene i havdypet.

Ocean Art Photography

Fotografer fra over 60 forskjellige land kjempet om i alt 15 kategorier. Her ses vinnerbildet under kategorien 'Compact Wide Angle' tatt av fotografen Stephen Holinski.

© Stephen Holinski

Under de krusende bølgene i kystområder rundt om i verden lurer en verden av mystiske vesener og golde overflater som ligger langt unna livet i havet slik vi kjenner det.

Havdypet har alltid vært omgitt av en egen mystikk. Og nå inviterer noen av verdens ypperste undervannsfotografer deg med ned under bølgene i fotokonkurransen ’Ocean Art Photography Competition 2016’.

Vi presenterer et utsnitt av vinnerbildene her. Du kan finne mange flere på konkurransens nettsider her.

© Matty Smith

Konkurransens suverene vinner ble fotografen Matty Smith, som med dette enestående bildet greier å fange inn det manetlignende og virvelløse havdyret ’Portugisisk orlogsmann’ både over og under vann.

I virkeligheten er den portugisiske orlogsmannen ikke et dyr, men heller en koloni av maneter med hver sin funksjon – en såkalt superorganisme.

Og selv om superorganismen kanskje ser harmløs og dragende ut på bildet, er kan det likevel være lurt å svømme en stor bue utenom hvis du legger merke til den i nærheten.

Nærkontakt med de meterlange, giftige branntrådene kan både medføre opphovnet hud, kløe, febersymptomer, kvalme og i sjeldne tilfeller døden.

Joaquin Gutierrez vant førsteplassen i portrettkategorien med dette bildet av to såkalte hanefisker i ferd med å fråtse av en manet i havet utenfor Kanariøyene.

© Lawrence Alex Wu

Førsteplassen i kategorien ’Compact Behavior’ gikk til Lawrence Alex Wu med dette bildet av en virvlende glassfisk som bruker dykkeren som et skjold mot angrep fra større fisker utenfor Hin Deang i Thailand.

© Christian Miller

Førsteplassen i kategorien ’Pool/Conceptual’ gikk til fotografen Christian Miller, som fanget skilpadden Eva i ferd med å finne mat. Eva er en del av et større rehabiliteringsprogram for skilpadder i Queensland, Australia.

© Lawrence Alex Wu

Dette to centimeter skoglignende landskapet viser innsiden av en såkalt sjøpung – et dyr som lever nedgravd på havbunnen eller festet til stein, alger eller skip.

Bildet er tatt av fotografen Lawrence Alex Wu, og er vinneren av ’Compact Macro-kategorien’.