Shutterstock
blæksprutte, farve, søvn

Sovende blekkspruter skifter farge i drømme

Ny studie viser at blekkspruters søvn kan deles inn i faser – akkurat som hos mennesker – og at de sannsynligvis drømmer.

I den Oscar-vinnende dokumentarfilmen «Hva jeg lærte av en blekksprut» ser vi at blekkspruter og mennesker har overraskende mye til felles. Og nå har biologer funnet ut at drømmer er enda et fellestrekk.

Forskere har oppdaget at blekkspruter skifter farge i drømme, og det kan indikere at søvnen kan deles inn i faser – nøyaktig som søvnen til mennesker.

Tidligere studier har vist at både fugler, pattedyr og krypdyr kan skifte mellom den aktive, drømmende REM-søvnen og dyp søvn, og derfor bestemte biologer seg for å undersøke blekksprutens søvn nærmere.

VIDEO: Se blekkspruten skifte farge i søvne

Forskernes egne videoopptak viser hvordan dyrene skifter farge i den aktive søvnfasen.

Forskerne analyserte en lang rekke videoopptak av blekkspruter som sov, og kunne raskt kartlegge to søvnfaser: en stille og en aktiv.

I den rolige fasen lå blekksprutene helt stille med lukkede øyne, og huden var blek og fargeløs.

Men i den aktive delen av søvnmønsteret skiftet blekksprutenes hud tekstur, øynene beveget seg, og kroppene rykket til.

Dyrenes søvn minner om vår

Ifølge forskerne kom de aktive periodene etter lange stille perioder, og det er karakteristisk for en syklus. Dermed minner blekksprutenes søvnmønster mye om vår eget, til tross for den enorme forskjellen.

Forskerne mener at fasedelt søvn henger sammen med utviklingen av et avansert nervesystem, og dermed viser oppdagelsen at blekkspruter kanskje kan drømme, akkurat som oss.

Forskningen kan kanskje lære oss mer om søvnens evolusjonshistorie og om hvorfor vi sover.