ormer i dypet top

Dyphavet vrimler av glupske, gigantiske og giftige ormer

De er sleipe, listige og dødelige. I og på sandbunnen regjerer opptil 55 meter lange ormer som med forgrenede tunger og knivskarpe kjever gjør de øvrige bunndyrenes liv til et mareritt.

Langt de fleste havormer er fredelige filterdyr som lever et stille liv på bunnen. For eksempel ser man stort sett aldri en fjæremark, med mindre man er fisker, men i stedet bare dens oppdyngede avføring av sand på sandbunnen.

Men dykker du dypere ned, særlig i de tropiske havene, ligger glupske ormer konstant på lur etter sitt neste måltid.

Orm får navn etter penisamputasjon

Mest gruoppvekkende på listen over dypets ormer er den såkalte bobbitormen. Med sine knivskarpe kjever sperret helt opp ligger bobbitormen på lur i sanden og venter på at en intetanende fisk skal gå i fellen.

Ormen har fått navnet sitt etter den amerikanske kvinnen Lorena Bobbit, som i 1996 klippet av sin manns penis med en saks.

Video

Grådige ormer brenner som maneter

Ildormer er betegnelsen for en familie av 15–30 centimeter lange ormer som bl.a. lever i Middelhavet.

Børstene langs ildormens sider er hule og inneholder nervegift. Hvis ildormen blir berørt, huker børstene seg fast i huden og brenner i dagevis. Ildormer er grådige rovdyr som eter alt de kommer over.

Video

Forgrenet tunge skyter ut av slimormer

Slimormer er en familie av ormer som har det til felles at de kan skyte et snabellignende organ ut av munnen. Organet kan enten være besatt med giftpigger som lammer byttet, eller skyte ut forgreninger som kan omslutte byttet før det trekkes inn i munnen.

Slimormene er også blant verdens lengste dyr og kan bli helt opptil 55 meter lange.

Video