Mystisk havmonster skyller i land på kysten

Et lite, blått vesen har fått det til å flomme over med spørsmål på internett. Hva er det? Er det farlig? Illustrert Vitenskap gir svarene.

Blå drage1

På en tur på stranden Broadchurch helt øst i Australia fant Lucinda Fry et merkelig, lite vesen med en blå metallisk farge.

Det lille havmonsteret på bare et par centimeter lå og vrikket på seg i sanden, og det fikk Lucinda Fry til å ta frem telefonen og gjøre et videoopptak av den. Hun postet videoen på Facebook-profilen sin i et forsøk på å finne ut hva det lille vesenet kunne være.

> > > Rare Blue Dragon sea slug washes up on shore in Australia. #BlueDragon #AustraliaCredits: Lucinda Fry > > Posted by WittyPick on Saturday, November 21, 2015

Hva er det?

Det lille havmonsteret er i aller høyeste grad et virkelig vesen. Selv om det ligner noe fra en science fiction-film, hører det til i dyreriket.

Det lille dyret er kjent som en "blå drage" og er en meget sjelden form for bløtdyr. På latin heter dragen Glaucus Atlanticus og er en type nakensnegl som i det store vitenskapelige stamtreet befinner seg som en art under ordenen bakgjellesnegler. Det finnes over 2300 arter av nakensneglen, hvor den ene av dem er det lille, blå havmonsteret fra Australia.

Navnet nakensnegl kommer av at sneglen ikke har noe skall. Og de flagrende duskene på siden av dyret er gjeller.

Er den farlig?

På tross av den beskjedne størrelsen er den "blå dragen" farlig.

Den lever av å spise havveps – en giftig art av maneter.

Havveps. Foto: Creative Commons

Det lille bløtdyret lagrer manetens giftceller i sitt eget vev og bruker giften på nytt som et våpen mot rovdyr ved å stikke dem med giften.

Grunnen til at nakensneglen er dukket opp på den australske stranden akkurat nå, er at årstidens typiske østavinder fører havvepsene nær kysten.