Shutterstock
Giftigste maneter

Her er verdens giftigste maneter

Havene flyter over med maneter i ulike størrelser og farger. Mange av dem er helt harmløse, men enkelte av de gufne geledyrene gjemmer på de kraftigste giftstoffene man kan finne i naturen.

Maneter er kanskje ikke verdens mest opphissende dyr.

Men enkelte av dem er ekstremt giftige og livsfarlige. Med små nåler på tentaklene gjennomborer manetene huden og sprøyter inn gift som får deg til å besvime av smerte.

Her er tre av verdens giftigste maneter, som du helt sikkert bør svømme i en stor bue utenom på ferien.

Det portugisiske krigsskipet får deg til å besvime av smerte

Giftigste maneter – portugisisk krigsskip på stranden

Et stikk fra den giftige maneten portugisisk krigsskip gjør huden rød og får den til å svulme opp.

© Shutterstock

Portugisisk krigsskip finnes i tropiske og subtropiske hav, der den lever i overflaten og er lett gjenkjennelig på sin blålige flyteblære. Det portugisiske krigsskipet er en koloni av polypper. De svømmer ikke og driver derfor fritt omkring med vinden som iblant bringer den tett på land.

Det gir problemer på steder der badegjester ikke kjenner den og for eksempel forveksler den med en uskyldig plastpose. Manetens nesleceller er kraftige, og stikkene er veldig smertefulle. Tentaklene blir opptil 30 meter lange og er nesten usynlige.

Stikk fra portugisisk krigsskip har ført til dødsfall, ofte fordi ofrene besvimer på grunn av smertene og drukner.

Les også om verdens giftigste stoffer.

Giftigste maneter – brennmaneter
© Shutterstock

De giftigste manetene i Norge

Vi har ikke mange giftige maneter i Nord-Europa, men et møte med den røde eller den blå brennmaneten kan være ubehagelig. De to brennmanetene gjenkjennes på fargen og det tykke nettet av branntråder.

Den røde brennmaneten har en kraftigere gift enn den blå og kan, under de rette omstendighetene, bli enormt stor. Noen av de største røde brennmanetene har hatt en klokke på opp mot to meter og en vekt på omkring et tonn.

Den røde brennmaneten blir imidlertid ikke så stor her i Norge. Her blir de opp mot 30 centimeter i diameter. Det samme gjelder den blå maneten

Les hvordan du best lindrer et stikk fra en brannmann her.

I de svenske farvannet har man observert den giftige maneten Gonionemus vertens, som ikke er mer enn et par centimeter stor.

Giften er kraftigere enn brennmanetene og gir derfor kraftige smerter. Dessuten kan stikk også gi muskelkramper, pusteproblemer og i verste fall anafylaktisk sjokk.

Sjøveps krever akutt behandling

Giftigste maneter – sjøvepsen

Den giftige sjøvepsen har et veldig smertefullt stikk som best kan sammenlignes med å bli brent.

© Shutterstock

Sjøvepsens stikk er ekstremt smertefulle. Giften er sterk nok til å drepe mennesker hvis de ikke får behandling. Minst 65 personer er døde på grunn av sjøvepser i Australia.

Studier har vist at sjøvepsens gift får cellene våre til å lekke store mengder kalium, noe som fører til hyperkaliemi. I alvorlige tilfeller kan det føre til hjerterytmeforstyrrelse og hjertestanser innen en time.

Stikk fra en av verdens giftigste maneter

Møtet med en sjøveps etterlater ildrøde merker som kan ligne brannsår.

© Shutterstock

Sjøvepsen finnes i farvannene mellom det nordlige Australia og Sørøst-Asia. Hvert år bli flere stukket av den giftige maneten, blant annet fordi den stort sett er gjennomsiktig og derfor vanskelig å se på en svømmetur.

Vil du vite mer om dyr? Så les artikkelen vår om verdens farligste dyr eller verdens giftigste edderkopper.

Irukandji-maneten gir deg hjerneblødninger

Giftigste maneter – irukandji i et glass

Giften fra irukandjier er så kraftig og smertefull at smertestillende midler som for eksempel morfin og fentanyl ikke alltid virker.

© Wikimedia Commons

Irukandjier er veldig små – ofte bare et par centimeter lange – glassklare maneter. De er vanlige i tropiske farvann langs den australske nordkysten.

Mange regner det for å være verdens giftigste dyr, og i motsetning til andre maneter har irukandjier også nesleceller utenpå klokken. Når man først blir stukket, merkes det som et insektstikk, men kort tid etter begynner symptomene å øke, med oppkast, økt blodtrykk, ekstreme smerter i hele kroppen og hjerterytmeforstyrrelser.

Det er ingen motgift, men leger kan behandle symptomene til en viss grad. Uten behandling kan stikk fra en irukandji lede til hjertestans og hjerneblødning.

Den giftige maneten sender årlig 50–100 mennesker til sykehuset.

Giftigste manet Irukandji
© Shutterstock

Slik lammer irukandjier byttet sitt

På ti millisekunder paralyserer irukandjimanetenes nematocystceller offeret sitt ved hjelp av gift.

Cellens utløser berøres av byttet og aktiverer cellen.


Lokket på cellen blir åpnet.


En harpun blir skutt ut av cellen mot offerets hud.


En gifttråd blir utløst når huden er gjennomboret.


Giften pumpes ut gjennom tråden og inn i kroppen på offeret.