Spekkhuggere angriper spermhvaler

For første gang har det lykkes en undervannsfotograf å fange kampen mellom to av Jordens største rovdyr på video. Ett slag med halen fra spermhvalhalen kan brekke ryggen på en spekkhugger, men de svart-hvite morderne lar seg ikke skremme.

Spekkhogger angriper

Enestående video av spekkhuggere og spermhvaler i kamp

Undervannsfotograf og grunnlegger av Blue Sphere Media Shawn Heinrichs er den eneste som har tatt opp en video som dokumenterer en flokk spekkhuggeres angrep på en gruppe spermhvaler.

Normalt samarbeider spekkhuggerflokker om å nedlegge spermhvalunger. Men i sjeldne tilfeller kan sult også drive en spekkhugger til sammen med andre svart-hvite mordere å gå til angrep på voksne spermhvaler.

Samhold er beste forsvar mot spekkhuggere

Når en faretruende flokk spekkhugger nærmer seg spermhvalene, velter felleskapsfølelsen frem i de store hvalene.

Svømmer spermhvalene spredt, klynger de seg lynraskt sammen og danner en rund formasjon som et hjul – den såkalte margerittformasjonen. Kalver og svake hvaler beskyttes i midten av spermhvalenes formasjon.

Spermhvalene forsøker å slå vekk spekkhuggerne med de kraftige halefinnene. Et enkelt slag med en spermhvalhale kan brekke ryggen på en spekkhugger.

En spekkhugger må normalt passe seg for en spermhval

Når en spekkhugger angriper en fullvoksen spermhval, er det med livet som innsats. Spermhvalen er stor, sterk og rask og går ikke av veien for å bruke kreftene sine i kamp. Les mer om havets stridsvogn her: