Shutterstock
Spaekhugger

Se video: Spekkhoggere angriper havets største hai

De siste månedene har spekkhoggere utenfor kysten av Nord-Amerika og Europa oppført seg merkelig. Nå har dykkere på havsafari registrert at to spekkhoggere har tatt byttedyr som forskerne ikke engang visste at de jaktet på.

Det største rovdyret i verdenshavene oppfører seg merkelig for tiden.

I mai og juni dukket det opp flere videoer av spekkhoggere som angrep skip av ulik størrelse, blant annet en 7-tonns yacht utenfor Shetlandsøyene i Skottland og en seilbåt utenfor Gibraltar.

Og spekkhoggernes nye oppførsel ser også ut til å være dårlig nytt for noen av de andre tungvekterne i havet, noe en fersk video viser.

På en havsafari i Californiabukten tidligere i år tok direktøren for Ocean Safaris, James Moskito, en sjelden video av et spekkhoggerangrep.

Den største haiarten er forsvarsløs mot spekkhoggere

Moskito forteller at han fikk øye på en hvalhai nær vannoverflaten og straks begynte å bevege seg nærmere.

Da han var mindre enn to meter fra den voksne hvalhaien, som målte rundt åtte meter, fikk han plutselig øye på to spekkhoggere.

De svarte og hvite hvalene angrep hvalhaien og bet den i bakparten. Videoen viser tydelig hvordan blodet strømmer idet en av spekkhoggerne tar en bit av hvalhaiens lever.

Etter å ha fått stillet sulten svømmer spekkhoggeren mot overflaten, mens haien forsvinner ned i det mørke dypet.

«Jeg antar at den døde», sier Moskito til LiveScience. «Det var over i løpet av noen sekunder.»

Se spekkhoggerne drepe hvalhaien her

Safarideltagere så uvanlig angrep to ganger på rad

Hvalhaien er den største nålevende haiarten, og det største kjente eksemplaret er målt til nesten 19 meter.

Til sammenligning er den største spekkhoggeren som er målt, i underkant av 10 meter.

Videoen ser ut til å være det første dokumenterte tilfellet av spekkhoggere som angriper og spiser en frisk, voksen hvalhai. Hittil har forskerne antatt at rovhvalen bare har angrepet skadde hvalhaier og unger.

James Moskito og safarideltagerne fikk ikke bare ett innblikk i næringskjedene under havoverflaten den dagen i april. De opplevde det to ganger.

Kort tid etter at Moskito hadde tatt opp videoen, så han fra båten hvordan spekkhoggere angrep en annen hvalhai. Da de kom fram, så de «en hvalhai som plasket rundt i vannoverflaten mens en spekkhogger bet seg fast i den».

Moskito kjente igjen en av hvalene som var involvert i begge angrepene: spekkhoggeren Montezuma.

«Han var ikke sammen med sin vante flokk, og det virket som det var han som startet angrepene, selv om det i videoen er en hunn som biter, ikke en hann», sier Moskito.

Ifølge marinbiologer har spekkhoggerne tydeligvis innsett at hailever er svært næringsrikt.

Den er også lett å få tak i fordi den flyter opp til overflaten etter at rovhvalene har tygget seg gjennom den – i motsetning til andre organer, som synker.