Shutterstock
Pukkelhvaler i vand

Kan hvaler svelge mennesker?

En amerikansk dykker ble nylig, etter eget utsagn, svelget av en hval, men kan hvaler virkelig svelge mennesker? Og kan mennesker overleve i buken på en hval?

I sommer ble en amerikansk hummerdykker etter eget utsagn svelget av en knølhval og spyttet ut igjen.

Den spektakulære historien fikk enorm oppmerksomhet, men er det realistisk å tro at en hval svelger et menneske?

Hvaler kan fange mennesker i munnen

Hvaler finnes i de store verdenshavene i to underordener:

  • bardehvaler
  • tannhvaler

Den engelske sjømannen James Bartley ble i 1891 visstnok funnet levende i buken på en spermhval, som er en tannhval, mens knølhvalen som spyttet ut den amerikanske dykkeren, er en bardehval.

Spermhvaler kan svelge mennesker

Bare spermhvalen har et spiserør som er stort nok til å svelge et menneske. Hvalen har flere mager, og de vil raskt knuse, kvele og etse vedkommende til døde.

© Willyam Bradberry / Shutterstock

Bardehvalene spiser først og fremst plankton eller krill – små, rekelignende krepsdyr – ved å fylle gapet med store mengder vann og filtrere det gjennom lange, frynsete hornplater, bardene.

Hvalens spiserør kan bare utvide seg til en diameter på mellom 30 og 38 centimeter – på ingen måte nok til et voksent menneske.

Det er derfor – hvis historien er sann – under filtreringen av en stor munnfull vann knølhvalen utenfor kysten av USA har fått seg en overraskelse og spyttet ut dykkeren igjen.

Slik spiser knølhvaler

Knølhvalen får maten sin ved å filtrere store munnfuller av vann.

© Shutterstock & BiM

Hvalen fyller munnen

Hvalens nedre kjeve åpner seg i en vinkel på opptil 90 grader og inntar vann med plankton og krill. Knølhvaler tar vanligvis 20 000 liter per munnfull.

© Shutterstock & BiM

Munnen lukkes

Hvalen hever underkjeven slik at bardene danner et lukket kammer der plankton og krill svømmer rundt.

© Shutterstock & BiM

Hvalen filtrerer ut vann

Muskler i hvalens mage og tunge blir aktivert og skaper en kraftig dytt som tvinger vannet ut gjennom bardene og etterlater maten i munnen.

Tannhvaler, derimot, har et større spiserør enn bardehvalene, fordi de spiser større byttedyr. Den største av tannhvalene, spermhvalen, svelger gjerne kjempeblekkspruter på flere meter og er nok i stand til å svelge et menneske.

Men skrønen om engelske James Bartley holder likevel ikke. På samme måte som kuer har tannhvaler flere mager.

Første mage består av massive muskelvegger som maler maten, fordi hvaler ikke kan tygge. Andre mage bryter ned og fordøyer maten ved hjelp av syre og enzymer.

Den turen kan ikke et menneske overleve.